Πικρές αλήθειες...

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 07:00
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Διαμαρτύρονται και εξίστανται στη Θεσσαλονίκη οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, κάνοντας λόγο μάλιστα κάποιοι εξ αυτών για «ανοησία των μέτρων», επειδή λ.χ. απαγορεύεται η αναπαραγωγή μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πόσο μάλλον δε η ζωντανή ερμηνεία από μουσικούς και τραγουδιστές, την ίδια ώρα που οι συναυλίες γίνονται κανονικά και μόλις το βράδυ του Σαββάτου σε δύο από αυτές τα μέτρα για τον κορονοϊό πήγαν… περίπατο. Διαμαρτύρονται και εξίστανται, επίσης, οι πολίτες -και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση οι ανεμβολίαστοι αλλά και αρκετοί εμβολιασμένοι- που εύλογα δεν θέλουν να ξαναπαγώσει η οικονομική τους δραστηριότητα ή/και η κοινωνική τους ζωή.

Εκείνο που δεν θέλουν να παραδεχτούν, όμως, τόσο οι μαγαζάτορες όσο και οι πελάτες τους και ευρύτερα ο μέσος πολίτης είναι η εικόνα της χαλάρωσης αλλά και ανευθυνότητας που είχε υπερισχύσει εδώ και αρκετές εβδομάδες:

* στα δημοφιλή στέκια τόσο του κέντρου όσο και των περιφερειακών δήμων, με γεμάτους ασφυκτικά χώρους από όρθιους πελάτες υπό δυνατή μουσική

* σε κεντρικούς δρόμους με μεγάλες προσελεύσεις, ιδίως στην Τσιμισκή, όπου όσοι φορούσαν μάσκα ήταν η εξαίρεση και οι υπόλοιποι την είχαν στην καλύτερη περίπτωση για… περιβραχιόνιο

* στα μικρομάγαζα κάθε γειτονιάς, όπου επίσης η χρήση μάσκας δεν αποτελούσε τον κανόνα, ενώ σπανίως τηρούνταν ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να εισέλθουν με βάση τους υγειονομικούς κανόνες.

Στα μεν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, εκ των πραγμάτων πλέον, λόγω του mini lockdown, έχει επιβληθεί περισσότερη τάξη. Όμως ήδη στο πρώτο Σαββατοκύριακο των νέων μέτρων έχει καταγραφεί κινητικότητα «καταπιεσμένων» Θεσσαλονικέων προς άλλες πόλεις, π.χ. προς τις Σέρρες, για διασκέδαση.

«Μαζί τα φάγαμε» είχε πει το 2010 ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής, Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, λέγοντας μια πικρή αλήθεια για ένα τουλάχιστον μέρος της κοινωνίας.

«Μαζί φταίμε» θα ήταν μια εξίσου εύστοχη ατάκα στην παρούσα συγκυρία, αρκεί βέβαια να συνοδευόταν και από πραγματική μεταμέλεια και αλλαγή συμπεριφορών, ιδιαίτερα καθώς οι κλίνες ΜΕΘ Covid της πόλης είναι ήδη πλήρεις. Διότι όσες αστοχίες ή και παραφωνίες όπως τα προαναφερόμενα μέτρα για τη μουσική και εάν έχουν γίνει από πλευράς πολιτείας, αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ακυρώσουν την ευθύνη ενός εκάστου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή