Την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμπεριλάβει τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, πρότεινε η Σλοβενία η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Η ιδέα της ταχείας ένταξης χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στην ΕΕ η οποία διατυπώθηκε την Παρασκευή από τη Σλοβενία έρχεται πριν από μια συνάντηση ηγετών της ΕΕ που θα συζητήσει τη διεύρυνση της ένωσης των 27 μελών. Η πρόταση, που υποβλήθηκε σε συνάντηση αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και αρκετοί την χαρακτήρισαν «εντελώς εξωπραγματική», δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πραγματοποιείται στις 5 Οκτωβρίου και μία μέρα μετά, στις 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης θα παραστούν ηγέτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Η Σύνοδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποτελεί «μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή».
Πού «κολλάνε» οι διαδικασίες
Η διεύρυνση είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για την ΕΕ, σχολιάζουν οι Financial Times προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν διχαστεί αναφορικά με δύο ζητήματα, την αναγκαιότητα διεύρυνσης του ευρωπαϊκού κόλπου και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να επιτραπούν νέες χώρες στην ΕΕ.
Παράλληλα η ΕΕ είναι υπό πίεση για να προχωρήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τις χώρες των Βαλκανίων οι οποίες επιδιώκουν επίσης στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η ΕΕ μεγάλωσε απότομα όταν πρόσθεσε 13 κράτη μέλη την περίοδο 2004- 2013. Έπειτα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, δεν υποσχέθηκε άλλες εντάξεις έως το 2019. Όμως οι υποψήφιες χώρες γίνονται όλο και πιο ανυπόμονες.
Αξιωματούχοι από κράτη μέλη που θέλουν οι Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τα Δυτικά Βαλκάνια - κυρίως από το ανατολικό και νότιο τμήμα του μπλοκ - πιέζουν για «φιλόδοξη» διατύπωση για την ένταξη στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά παραδέχονται ότι είναι πολιτικά εκρηκτικό να τεθεί ένα αυστηρό deadline.
Ένας άλλο παράγοντας που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι το γεγονός ότι πέντε κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία ) δεν αναγνωρίζουν ως χώρα το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008.
Παράλληλα, φαίνεται ότι τα μεγάλα κράτη της ΕΕ δεν έχουν τρομερή διάθεση για διεύρυνση, παρόλου που η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής, επανέλαβε την υποστήριξή της στις χώρες για ένταξη στην Ένωση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία ηγείται της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου προς την ένταξη στην ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «το συντομότερο δυνατό». Οι δύο χώρες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ πέρυσι, αλλά η πρόοδος παραμένει στάσιμη λόγω της έλλειψης ομόφωνης υποστήριξης από τα κράτη μέλη.
naftemporiki.gr