Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βιέννη, ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κοσόβου, με τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου να παραμένουν διαμετρικά αντίθετοι, χωρίς την παραμικρή προσέγγιση μεταξύ τους, όπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι.
«Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι οι δύο αντιπροσωπείες συνεχίζουν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις», δήλωσε ο Αχτισάαρι στους δημοσιογράφους.
Η τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βιένη για να εξετασθεί το σχέδιο Αχτισάαρι για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες χωρίς να καταλήξει στην παραμικρή συμφωνία.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι θα αρχίσει να κάνει διορθωτικές επεμβάσεις στο κείμενο του σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων. Στη συνέχεια υποσχέθηκε να αποστείλει την αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου έγκαιρα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ώστε να έχουν το χρόνο να το μελετήσουν προσεκτικά πριν από μία τελευταία συνάντησή τους που προβλέπεται για τις 10 Μαρτίου στη Βιέννη.
Το σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο ο Μάρτι Αχτισάαρι σχεδιάζει να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως το τέλος του μήνα, δίνει στους Κοσοβάρους μία προοπτική ανεξαρτησίας υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Βελιγράδι επιμένει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας του. Οι Κοσοβάροι, που απαρτίζουν τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, επιθυμούν την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ από το 1999.
Οι δυτικές δυνάμεις δεν βλέπουν την πιθανότητα κάποιου εναλλακτικού σχεδίου, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει, τουλάχιστον δημόσια, τη Σερβία, με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Τίτοφ, να επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει μόνο μία λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.