«Τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχουν κοστολογηθεί συγκεκριμένα»

Χρηματοδότηση μέσω αποτελεσματικής φορολόγησης του πλούτου
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 16:10
A- A A+

Η αύξηση των εσόδων του κράτους από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αποτελεσματική φορολόγηση του πλούτου (π.χ. μεγάλη ακίνητη περιουσία, φορολόγηση υπεράκτιων εταιριών, διανεμόμενων κερδών, κερδών από βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές), η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα από τη νέα δημόσια διαχείριση που προτείνεται, και το «μέρισμα ειρήνης» από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, αποτελούν τις πέντε πηγές από τις οποίες θα προκύψει το συνολικό κόστος των οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί περιγράφονται στο Προγραμματικό του Πλαίσιο.

To Προγραμματικό Πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε στις διήμερες εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκαν σήμερα με την έγκριση του προγράμματος, και αύριο θα παρουσιαστεί ως εισήγηση και θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Επίσης στις αυριανές εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες μέχρι το Προγραμματικό Συνέδριο στο οποίο υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος περίπου 5.000 σύνεδροι. Την εισήγηση για τις διαδικασίες του Συνεδρίου, η οποία συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα παρουσιάσει αύριο η υπεύθυνη για την οργάνωσή του, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ επίσης θα εκλεγεί η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών για τις εθνικές εκλογές.

Οι πηγές χρηματοδότησης και τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται σε κείμενο της Επιτροπής Προγράμματος, στο οποίο επικρίνεται έντονας η κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο της οικονομικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Πλαίσιο Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την εφαρμογή μέτρων σε τέσσερεις πυλώνες και συγκεκριμένα:

1. Παιδεία, ανθρώπινοι πόροι και έρευνα. Στόχος είναι μέχρι το 2011 η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία να φτάσει σταδιακά από το σημερινό 3,5% στο 5% του ΑΕΠ και για την έρευνα από το 0,3% στο 0,9% του ΑΕΠ. Στον πυλώνα αυτό περιλαμβάνονται μέτρα, όπως η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου,η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, η αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών κ.λπ.

2. Υγεία. Στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ στην τετραετία (από το 2,7% του ΑΕΠ σήμερα,σταδιακά στο 3,7% του ΑΕΠ έως το 2011). Με τις δαπάνες αυτές θα ενισχυθεί το σύστημα υγείας,π.χ. προσλήψεις 3000 νοσηλευτικού προσωπικού κάθε χρόνο,ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, κ.λπ.

3. Κοινωνικό κράτος. Οι δράσεις αυτού του πυλώνα περιλαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης (με την παροχή κατώτατης σύνταξης ύψους 550 Ευρώ για κάθε άτομο και 950 Ευρώ για κάθε ζεύγος συνταξιούχων του ΟΓΑ ή ανασφάλιστων), την εφάπαξ παροχή 2000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται,τη δημιουργία προθεσμιακού επενδυτικού λογαριασμού 1000 Ευρώ για κάθε παιδί, την προώθηση της απασχόλησης των νέων,χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κ.λπ. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά περίπου 1,7% του ΑΕΠ έως το 2011.

4. Δημόσιες επενδύσεις. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί με στόχο να φτάσει το 5% έως το τέλος της τετραετίας, από 4,2% που είναι σήμερα. Από την αύξηση αυτή θα καλυφθούν μέρος των μέτρων των τριών παραπάνω πυλώνων,αλλά και πλήθος νέων δράσεων (π.χ. υποδομές μεταφορών, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, επιχειρηματικότητας κ.λπ.).

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχουν κοστολογηθεί συγκεκριμένα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι προσαρμόζει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της στα μέτρα μίας περιοριστικής και άδικης οικονομικής πολιτικής. «Θυμίζουμε την πλήρη αναξιοπιστία των προεκλογικών της υποσχέσεων: τα 10 δισ. σπατάλης του δημοσίου που θα "εξοικονομούσε" κάθε χρόνο,την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ που μετατράπηκε σε μείωση σε 3 διαδοχικούς προϋπολογισμούς, τις ετεροχρονισμένες υποσχέσεις για αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις, τις υποσχέσεις για προσλήψεις στο σύστημα υγείας που ακόμα περιμένουν τα νοσοκομεία, τη βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες που δεν ήρθε ποτέ, το επίδομα θέρμανσης που ποτέ δεν έδωσε», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο.

«Τελικά -υπογραμμίζεται- η ΝΔ βρίσκει χρήματα μόνο όταν θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα: όταν μειώνει το φόρο στα κέρδη και παραμελεί να εισπράξει τον ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής χαρίζοντας έτσι δισεκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν θυσιάζει τις δημόσιες επενδύσεις γιατί δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη σπατάλη, όταν κάνει χαριστικές ρυθμίσεις στους κακοπληρωτές αντί να κυνηγάει τη φοροδιαφυγή».

Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει, επιπλέον, τέσσερα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει η ΝΔ:

1) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η αύξηση των δαπανών για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ για να χρηματοδοτηθούν οι σημερινές μεγάλες ελλείψεις;

2) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και συνεπώς η αύξηση των δαπανών για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ;

3) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η σημαντική ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων για να μειώσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;

4) Είναι ή δεν είναι αναγκαία η ενίσχυση της οικογένειας και των νέων ζευγαριών;

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η υπεύθυνη της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ¶ννα Διαμαντοπούλου, παρατήρησε πως «ο διάλογος με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει με βάση τους αριθμούς που εκείνη θέλει. Έχουμε άλλη πολιτική πρόταση, άλλη πολιτική φιλοσοφία».

Το '93 παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη, που δεν μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς και το 2000 η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Σήμερα η νέα κοινωνική συμφωνία είναι υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και απόλυτα πραγματοποιήσιμη. Οι πόροι φαίνονται καθαρά μέσα στο πρόγραμμά μας. Αφορούν την ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους. Αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα που φορολογεί τον πλούτο. Αφορούν την φοροδιαφυγή, τον εξορθολογισμό των δαπανών και το μέρισμα ειρήνης».

Ερωτηθείσα για το αν αισιοδοξεί ότι με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, μπορεί να μειωθεί η ψαλίδα που υπάρχει με τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που αφορά μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται σήμερα πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματά του και όχι παραπολιτική και επικοινωνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή