Σταυρούπολη: Η ηχηρή παρέμβαση Δένδια και οι δύο γραμμές στη ΝΔ

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 14:19
UPD:14:22
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Δύο σαφώς διακριτές γραμμές για τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καταδικάζει απερίφραστα την εμφάνιση της νεοναζιστικής βίας στα σχολεία και τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, και άλλους βουλευτές να τηρούν γραμμή «ίσων αποστάσεων» επαναφέροντας στο προσκήνιο τη θεωρία των «δύο άκρων».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε ηχηρή παρέμβαση για την νεοναζιστική βία στο Athens Democracy Forum τονίζοντας ότι «εγκληματικές συμμορίες που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν νεοναζιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία». «Κι όμως, νεοναζιστικές εγκληματικές ομάδες αποπειρώνται να κάνουν την επανεμφάνισή τους. Στον κόσμο μας. Στις χώρες μας. Πουλώντας τη θανατηφόρα «πραμάτεια» τους και πάλι» προειδοποίησε αλλά διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι «όσοι ακόμη και σήμερα, αποπειρώνται να δηλητηριάσουν τις νεότερες γενιές με τις αποκρουστικές πεποιθήσεις και πράξεις τους, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν.

Επανέλαβε δε τα λόγια που είχε πει στη Βουλή απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις 24 Αυγούστου 2012: «τα τάγματα εφόδου δεν θα γίνουν ανεκτά, ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε ποτέ». Ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας έστειλε και ένα μήνυμα για τον τρόπο αντιμετώπισης της ναζιστικής βίας διαβεβαιώνοντας: «είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τις άθλιες ενέργειές τους με λογική, με σθένος και πίστη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών  συμμετείχε σε συμπόσιο του Athens Democracy Forum με θέμα: «καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους». Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, μόλις δύο ημέρες μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κ. Δένδιας, υπό την ιδιότητα τότε του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κοινοποίησε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φάκελο της Χρυσής Αυγής υπογραμμίζοντας ότι οι αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή «φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας». Κατά γενική ομολογία αυτή η ενέργεια άνοιξε το δρόμο για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι θιασώτες της θεωρίας των δύο άκρων

Στον αντίποδα των τοποθετήσεων του κ. Δένδια στο Athens Democracy Forum ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, και άλλα στελέχη της ΝΔ εξίσωσαν τις βίαιες ενέργειες των ακραίων θυλάκων στη Σταυρούπολη με τις κινητοποιήσεις αντιφασιστικών συλλόγων. «Προχτές εγώ είδα βία απ’ έξω από το σχολείο» είπε ο κ. Συρίγος και σημείωσε ότι «βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες». «Είδα ομάδες από έξω έτοιμες να ρίξουν ξύλο με ρόπαλα» πρόσθεσε και ζήτησε να καταδικαστούν και οι δύο πλευρές. Να σημειωθεί ότι τις αναφορές του κ. Συρίγου στηλίτευσε η μεγάλη πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25).

Σε αντίστοιχου περιεχομένου δήλωση με τον υφυπουργό Παιδείας είχε προχωρήσει νωρίτερα και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι για τη βία στη Σταυρόπουλη ευθύνονται οι καταλήψεις από αριστερές και ακροαριστερές ομάδες ή συλλογικότητες. «Η δράση αυτή της αριστεράς γεννά την απαράδεκτη αντίδραση της άλλης πλευράς. Αυτό ζούμε αυτές τις μέρες στη Σταυρούπολη με κάποια κακοποιά, σύμφωνα και με τις έρευνες της αστυνομίας, στοιχεία που ενδεδυμένα με ιδεολογικό μανδύα κατέλαβαν το σχολείο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν έχω κάνει ειδική έρευνα για να ξέρω ποιοι είναι μέσα. Βλέπω ακροδεξιούς μέσα και ακροαριστερούς έξω. Αυτά βλέπω στα κανάλια» είπε σχετικά με τα περιστατικά στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή