Με το βραχιολάκι στα Παρίσια

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 07:14
UPD:07:14
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Πριν από επτά μήνες δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε στον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων μόνο τα δύο με αναστολή, για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Μια νουάρ ιστορία με έναν δικαστή, τον ανήσυχο «Σαρκολέοντα» για την τροπή των ερευνών γύρω από τη χρηματοδότηση προεκλογικής του καμπάνιας από την κληρονόμο του ομίλου L’ Oreal, μια υπόσχεση για πόστο καλό στο Μονακό, που έφτασε στα αυτιά των διωκτικών αρχών.

Από παρακολουθήσεις στο πλαίσιο άλλης έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου. Μύλος.

Χθες, ήρθε η δεύτερη καταδίκη σε ποινή ενός έτους, χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον με βραχιολάκι. Για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012. Και έχασε και στο εδώλιο έκατσε, γιατί το κόμμα του ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από ό,τι επέτρεπε ο εκλογικός νόμος και στη συνέχεια προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να «κρύψει» το κόστος.

Δεν είμαι σίγουρη αν έχει κλείσει η τρίτη δικαστική του περιπέτεια για χρηματοδότηση της νικηφόρας καμπάνιας του 2007 από τον Καντάφι, ναι αυτόν που το 2011 ο Σαρκοζί με την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» τον έστειλε στο χωράφι.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Είναι και περίεργοι οι καιροί με την οργή μεγάλου μέρους της κοινωνίας εναντίον των ελίτ. Το λέω, γιατί στα μαλακά έπεσαν οι προκάτοχοι του Σαρκοζί. Από τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τα διαμάντια του δικτάτορα Μποκάσα, μέχρι τον Ζακ Σιράκ, τον πρώτο πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που καταδικάστηκε με αναστολή για οικονομικά σκάνδαλα επί δημαρχίας του στο Παρίσι.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Παρά τις καταδίκες, που τερμάτισαν τις φημολογούμενες φιλοδοξίες του να διεκδικήσει εκ νέου το Ελιζέ, ο Σαρκοζί παραμένει συμπαθής όχι μόνο στους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά και σε πολιτικούς. Δεν είναι ευκαταφρόνητη η κοινωνική του βάση. Ιδίως εν όψει προεδρικής κάλπης.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Η δικαιοσύνη τον «κονταίνει», αλλά η σύνταξη βγαίνει. Τρεις συντάξεις για την ακρίβεια. Ως πρώην δήμαρχος, ως πρώην βουλευτής και ως πρώην πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή