Απάντηση του υφυπ. Απασχόλησης στις εξαγγελίες Παπανδρέου

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 13:51
A- A A+

Από τα όσα ανακοίνωσε στο πρόγραμμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δεν υπάρχει πουθενά, ούτε ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους, ούτε το κόστος για την εφαρμογή τους και οι πηγές χρηματοδότησης τους, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος απαντώντας στις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου.

Πιο συγκεκριμένα για τη σύνταξη ΟΓΑ ο υφυπουργός επισημαίνει πως ο κ. Παπανδρέου:

«Υπόσχεται ελάχιστη σύνταξη 550€ για τον αγρότη ή τον ανασφάλιστο όταν με το νόμο 2458/1997 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε η κατάργηση της αγροτικής σύνταξης του ΟΓΑ σταδιακά με μείωση κατά 4% ετησίως από το 2003 ως το 2026. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέστρεψε την εξέλιξη αυτή και από τα 170,8€ που ήταν η βασική σύνταξη το 2004, με νομοθετική ρύθμιση διπλασιάζει το πόσο ώστε από 1-1-2008 να είναι 330€».

Για ΕΚΑΣ: «Θυμίζουμε στον κ. Παπανδρέου ότι με τον προϋπολογισμό του 2004 που κατήρτισε η προηγούμενη Κυβέρνηση προέβλεψε αύξηση κατά 30€ στο ΕΚΑΣ χωρίς όμως να έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις δεσμεύσεις της, εξασφάλισε τα κονδύλια για να δοθεί η αύξηση στο ΕΚΑΣ και από τα 111€ το 2003, νομοθετήσαμε τον υπερδιπλασιασμό του ΕΚΑΣ στα 230€ από 1-1-2008».

Για στήριξη οικογένειας: «Η κυβέρνηση έκανε ήδη πράξη πολλά από όσα υπόσχεται για το αύριο ο κ. Παπανδρέου, ειδικά για την στήριξη της οικογένειας, θεσπίζοντας από το 2006 την καταβολή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται μετά το δεύτερο, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο».

Όσον αφορά το διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Γιακουμάτος υπενθυμίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως σε όλη την Ελλάδα - στα 50 έτη λειτουργίας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας - δημιουργήθηκαν 22 βρεφονηπιακοί σταθμοί (οι 12 εκ των οποίων κατασκευάστηκαν την περίοδο 1990 - 1993), ενώ στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 8 κατασκευάζονται (4 εκ των οποίων στην περιφέρεια) και 12 βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Για επίδομα ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού: «Από το 1994 έως και το 2004 οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε εφάρμοσαν τον δικό τους νόμο (Ν. 2224/94) για την ουσιαστική ενίσχυση των ανέργων. Ο κ. Παπανδρέου που σήμερα κόπτεται για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι το ΠΑΣΟΚ καθήλωσε το επίδομα αυτό στο 47% ήτοι στα 311 € του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όταν η θεσμοθετημένη με το Ν. 2224/94 υποχρέωση ήταν 67%».

« Με την νομοθετική ρύθμιση που προωθήσαμε για την αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του Ν. 2224/94, το επίδομα ανεργίας αφενός θα αναλογεί σταθερά στο 55% των κατώτατων αμοιβών ήτοι στα 404€, αφετέρου θα αποσυνδεθεί η εξέλιξή των αναπροσαρμογών του επιδόματος από προεκλογικές παροχές. Οι δικαιούχοι άνεργοι θα γνωρίζουν πλέον ότι το επίδομά τους προσαυξάνεται σταθερά στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτυγχάνουν οι κοινωνικοί εταίροι», τονίζει ο κ. Γιακουμάτος και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά επικρίνοντας τις εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ματαιοπονεί αν πιστεύει ότι με τέτοιες ψεύτικές υποσχέσεις θα τον πιστέψουν οι άνεργοι».

«Η κυβέρνηση προωθεί ήδη μέτρα για τη στήριξη των φτωχών νοικοκυριών, που έμεναν στο περιθώριο της κοινωνίας για σειρά ετών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να υπόσχεται σήμερα ο κ. Παπανδρέου, παντεσπάνι για τα φτωχά νοικοκυριά, όταν γνωρίζει πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών φτώχειας στη χώρα μας», καταλήγει ο υφυπουργός Απασχόλησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή