«Στρατηγική συνεργασία» χαρατκήρισε την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum».
Αναφερόμενος στο λόγο που έγινε αυτή η συμφωνία, ο κ Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια».
«Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».
Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών του».
Επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια
«Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», συνέχισε τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια.
«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία», συμπλήρωσε.
Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία
Έπεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτές οι επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και «σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας».
«Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θα είναι «απολογητικός σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων μας».
«Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
«Επιπλέον αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015», συνέχισε πετώντας παράλληλα βέλη προς την ευρωπαϊκή πλευρά στην οποία βλέπει, όπως είπε, «έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»
«Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ».
«Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης» ανέφερε. «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας επίσης τα προβλήματα που δημιουργεί η Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υποστηρίζει την στάση της.
«Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ». υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη συζήτηση, που είχε με τον δημοσιογράφο των New York Times, Steven Erlanger, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου Athens Democracy Forum. «Έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ», είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ