Ζητείται σοβαρότητα...

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Όποιος πει ότι η χθεσινή απόφαση για μετάβαση της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας (μαζί τους και η Χαλκιδική και το Κιλκίς) στο «κόκκινο» φάσμα του επιδημιολογικού χάρτη ξάφνιασε, δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση πιστευτός. Σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα -ειδικά η Κεντρική Μακεδονία, αλλά και μέρος της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- εδώ και πολλές ημέρες «βράζει» όσον αφορά το ιικό φορτίο και τα κρούσματα.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί έκπληξη -τουλάχιστον όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη- είναι ότι η εν λόγω απόφαση δεν συνοδεύτηκε από επίσημη, τουλάχιστον, ανακοίνωση για την επιβολή mini lockdown, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας που είναι επίσης στο «κόκκινο» και βρίσκονται υπό τέτοιο καθεστώς. Αλλού διάβαζε χθες κανείς ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από το πρωί της Παρασκευής, αλλού ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία, αλλού ότι η έναρξη των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ κ.ο.κ.  
Σαφώς ο κλάδος της εστίασης - αναψυχής, ειδικά τα καφέ - μπαρ θα δεχτούν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Λάρισα -δύο από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας- νέο πλήγμα από την επιβολή mini lockdown, την ίδια ώρα που ο καιρός ήδη «σφίγγει» στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα αυτά θα πρέπει εφεξής να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους πελάτες στο εσωτερικό τους.

Ακόμη και έτσι, όμως, περισσότερο κακό και σύγχυση προκαλεί μια απόφαση-ανακοίνωση που δεν... ανακοινώνεται, ενώ αυτόματα η εν λόγω απόφαση χάνει και την αξιοπιστία της εφόσον δεν δίνονται οι δέουσες διευκρινίσεις.

Εν ολίγοις, εάν υπάρχει όντως επιδημιολογικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, οφείλουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι πολίτες και δη οι ανεμβολίαστοι, που στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς αποτελούν την πλειοψηφία, να τηρήσουν τα όποια μέτρα αποφασιστούν. «Ολίγον έγκυος» εν κατακλείδι δεν υπάρχει και αυτό που απαιτείται πρωτίστως είναι σοβαρότητα στις όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις αφορούν την πανδημία ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή