Κόντρα Πούτιν - Ερντογάν για την πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 21:51
UPD:23:25
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Την έντονη ανησυχία της Μόσχας για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Ουκρανία, φέρεται να εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Σότσι.

Σύμφωνα με την ρωσική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλωντας στους δημοσιογράφους τόνισε οτι η Μόσχα ανησυχεί για την πώληση των drones τύπου «Bayraktar TB-2 SİHA» από την Τουρκία στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο θεωρεί τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία  μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας ως σημαντικό ζήτημα, αλλά ανησυχεί ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τα τουρκικά όπλα εναντίον των Ρώσων πολιτών στην περιοχή του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Πεσκόφ

Η τουρκική εταιρεία «Bayraktar» πούλησε το 2019  έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τυπου TB-2 Baykar SİHA στον ουκρανικό στρατό, ενώ το Κιέβο  ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 4 εφέτος.

Συνάντηση χωρίς κοινές δηλώσεις

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν κράτησε δύο ώρες και 45’ και ήταν κεκλεισμένων των θυρών, όπως γράφει η Yeni Safak. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, απλά ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επίσκεψη και πρόσθεσε : «Η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και περιεκτική, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή». 

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος  έγραψε στο Twitter: «Αναχωρήσαμε από το Σότσι μετά από μια παραγωγική συνάντηση με τον συνάδελφό μου Πούτιν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην  ατζέντα της συνάντησης ήταν οι διμερείς σχέσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, και η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία.

Επιστρέφοντας στην Αγκυρα, ο Ερντογάν μίλησε εν πτήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και αναφέρθηκε στην αγορά άλλης μιας συστοιχίας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, χωρίς όμως να αποκαλύψει  λεπτομέρειες. «Ενα ζήτημα που συζητήσαμε είναι τα βήματα που κάνουμε από κοινού στην αμυντική βιομηχανία. Ηταν χρήσιμο να μιλήσουμε και για αυτό. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάποιοι ρώτησαν συγκεκριμένα για ορισμένα τέτοια θέματα. Τους δώσαμε ήδη την απαραίτητη απάντηση. Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω από τα βήματα που έχουμε κάνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συνέχιση των διμερών σχέσεων. Οι τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται σε  1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και οι ρωσικές στην Τουρκία στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

M.Ψ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή