Ρωσία: Γιατί απειλεί να μπλοκάρει το YouTube;

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 14:56
UPD:15:01
REUTERS/Lucy Nicholson
A- A A+

Η Ρωσία απείλησε ότι θα διακόψει εν μέρει ή πλήρως την πρόσβαση στο YouTube, εάν η πλατφόρμα δεν ανακαλέσει την απόφασή της να τερματίσει τα δύο κρατικά γερμανόφωνα κανάλια του RT για παραβίαση των όρων παροχής υπηρεσιών.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) εξέδωσε την προειδοποίηση σε επιστολή προς τη διεύθυνση της Alphabet.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να «αναγκάσουν» την εταιρεία να τηρήσει τη ρωσική νομοθεσία.

Το YouTube ανέφερε από την πλευρά του ότι ένα κανάλι τέθηκε σε αναστολή για παραβίαση της πολιτικής του κατά της δημοσίευσης παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19. Έπειτα το RT προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο κανάλι για να παρακάμψει τον περιορισμό. Έτσι «και τα δύο κανάλια τερματίστηκαν για παραβίαση των όρων παροχής υπηρεσιών του YouTube», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον τερματισμό των καναλιών RT «μια πράξη πρωτοφανούς επιθετικής πληροφόρησης από το YouTube, που έγινε με την προφανή συνεννόηση, αν όχι με την επιμονή της γερμανικής πλευράς». Μάλιστα απείλησε με αντίποινα κατά των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία καθώς και του YouTube, σύμφωνα με online δήλωση αργά την Τρίτη.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Επειδή υπάρχουν αναφορές σε ρωσικά κανάλια που λένε το αντίθετο, θέλω να πω ότι είναι απόφαση του YouTube και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.  «Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, διαδίδει μια θεωρία συνωμοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να πιέσουν έναν δυτικό κολοσσό των social media για τις ενέργειές του εκτός της χώρας, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ασκούν πίεση σε δυτικό κοινωνικό δίκτυο επειδή δεν εκπλήρωσε τα αιτήματά τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple και η Google δέχτηκαν την πίεση των αρχών να αφαιρέσουν μια εφαρμογή ψηφοφορίας-διαμαρτυρίας από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, μετά από απειλές διώξεων του τοπικού προσωπικού. Επίσης, την άνοιξη οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο Twitter, ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία απέτυχε να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα να καταργήσει περιεχόμενο που για τη Μόσχα θεωρείται απαγορευμένο. Οι περιορισμοί πρόσβασης καταργήθηκαν αφού οι αρχές δήλωσαν ότι το Twitter είχε συμμορφωθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή