ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Έξι συλλήψεις, προσαγωγές και τραυματισμοί στον σημερινό γύρο έντασης

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 14:22
UPD:15:35
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Σε 40 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία έξι συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα προχώρησε την Τετάρτη η αστυνομία στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, όπου πρωινές ώρες έξω από το Επαγγελματικό Λύκειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή όσα συνέβησαν χθες στο ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για τον σκοπό αυτόν «εξ αρχής στον χώρο είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή. Οι διατιθέμενες δυνάμεις εντόπισαν και προσήγαγαν πέντε άτομα, τα οποία κατευθύνονταν προς το σχολείο, εκ των οποίων τρία (σ.σ. ανήλικοι) συνελήφθησαν, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

ΕΛΑΣ

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, άτομα τα οποία βρίσκονταν σε προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, ομοιόμορφα σχεδόν ενδεδυμένα (με μαύρα ρούχα) και έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έρριψαν εξωτερικά αυτού αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ).

Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν διατεθεί στο σημείο, επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης».

Ο σημερινός νέος γύρος έντασης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είχε ως αποτέλεσμα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.

Μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τα σημερινά επεισόδια και δύο απ' αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, οι μαθητές δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν, καθώς η ένταση της ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Οι μαθητές σταδιακά και ανά τάξη αποχωρούν από το σχολείο, ενώ μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται στους μαθητές η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα.

Πλέον και οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο, όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους, δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου, κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν την είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμά Μπαχαράκη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη είναι σε εξέλιξη στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η συζήτηση αφορά την εκτόνωση της κατάστασης και τη διασφάλιση ομαλούς διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Από την πλευρά των φοιτητικών παρατάξεων και των εκπαιδευτικών φορέων που δέχτηκαν το πρωί επίθεση μέσα από την αυλή του σχολείου από την ομάδα κουκουλοφόρων, προγραμματίζεται κινητοποίηση, σήμερα, με συγκέντρωση στις 18:30, στην πλατεία Τερψιθέας Σταυρούπολης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή