Το «σύνδρομο της Αβάνας» εξαπλώνεται- Νέο περιστατικό στη Σερβία

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 12:35
UPD:15:06
EPA/MIKE THEILER

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις, που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, απώλεια μνήμης και άλλα προβλήματα υγείας, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχουν ρίξει το ηθικό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

A- A A+

Η CIA απομάκρυνε έναν αξιωματικό που υπηρετούσε στη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπέστη σοβαρά τραύματα που συνάδουν με τις νευρολογικές επιθέσεις που είναι γνωστές ως «σύνδρομο της Αβάνας».

Αυτό αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Το περιστατικό στα Βαλκάνια, το οποίο δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, είναι η τελευταία εξέλιξη σε αυτό που οι αξιωματικοί περιγράφουν ως μια σταθερή επέκταση των επιθέσεων σε Αμερικανούς κατασκόπους και διπλωμάτες.

Ακόμα περισσότερες ύποπτες επιθέσεις έλαβαν χώρα στο εξωτερικό και στις ΗΠΑ, δήλωσαν σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι, μαζί με πρόσφατες αναφορές στην Ινδία και το Βιετνάμ.

«Τις τελευταίες 60 έως 90 ημέρες, υπήρξαν μια σειρά νέων αναφορών κρουσμάτων» στο έδαφος των ΗΠΑ και παγκοσμίως, δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Τζορντάνο, καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα. «Θεωρούνται ως έγκυρες αναφορές με επαληθευμένους δείκτες υγείας», είπε.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις, που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, απώλεια μνήμης και άλλα προβλήματα υγείας, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχουν ρίξει το ηθικό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι. Ορισμένοι επαγγελματίες διπλωμάτες και κατάσκοποι δηλώνουν πλέον απρόθυμοι να λάβουν θέσεις στο εξωτερικό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Κορυφαία προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως «κορυφαία προτεραιότητα» την εύρεση της πηγής των επιθέσεων, δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης. Εκπρόσωποι της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν επίσης ότι το θέμα ήταν πρωταρχικό μέλημα και αρνήθηκε να συζητήσει την υπόθεση της Σερβίας ή άλλα συγκεκριμένα περιστατικά.

Ο εκπρόσωπος της CIA είπε ότι η υπηρεσία κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει τους αξιωματικούς της. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνςέκανε αλλαγές στην ηγεσία στο Γραφείο Ιατρικών Υπηρεσιών του οργανισμού και τριπλασίασε τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που επικεντρώθηκε στο θέμα, είπε ο εκπρόσωπος. Αυτό το καλοκαίρι, χρησιμοποίησε έναν βετεράνο που συμμετείχε στο κυνήγι του Οργανισμού για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για να ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας που αναζητά τα αίτια των επεισοδίων.

Η CIA τις τελευταίες εβδομάδες ανακάλεσε επίσης τον σταθμάρχη του Οργανισμού στη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός επιθέσεων.

Ορισμένες πρόσφατες επιθέσεις απείλησαν στελέχη κοντά στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Όταν ο Μπερνς ταξίδεψε στην Ινδία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα μέλος της ομάδας του ανέφερε συμπτώματα που συνάδουν με το «σύνδρομο της Αβάνας» και έλαβε ιατρική φροντίδα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Το περιστατικό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN.

Επίσης, τον Αύγουστο, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις καθυστέρησε προσωρινά την άφιξή της στο Βιετνάμ αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το γραφείο της για ένα «πιθανό ανώμαλο περιστατικό υγείας» - το επίσημο όνομα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το σύνδρομο της Αβάνας - στο Ανόι.

Τα συμπτώματα 

Τα ανεξήγητα περιστατικά υγείας είναι γνωστά ως «σύνδρομο της Αβάνας» επειδή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και αξιωματικών στην Κούβα, στα τέλη του 2016. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, άγχος, γνωστικές δυσκολίες και απώλεια μνήμης.

Έκτοτε, επιθέσεις έχουν αναφερθεί στην Κίνα, την Κολομβία, την Αυστρία και τη Γερμανία, μαζί με αυτές στη Σερβία, την Ινδία και το Βιετνάμ. Έχουν επίσης επηρεαστεί περίπου 200 υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός επειδή κάθε περίπτωση πρέπει να επαληθεύεται ιατρικά και τα συμπτώματα ορισμένων ατόμων καταλήγουν να έχουν άλλες εξηγήσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή