Ο Φούμιο Κισίντα, πρώην υπουργός Εξωτερικών με τη φήμη του συναινετικού, πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αφού εξελέγη σήμερα επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Ο νικητής των εκλογών θα οριστεί πρωθυπουργός σε ψηφοφορία που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το LDP, και θα οδηγήσει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν ως τον Νοέμβριο.
Ο 64χρονος Κισίντα προηγείτο στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα για την εκλογή του νέου επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας με 257 ψήφους έναντι 170 που εξασφάλισε ο αντίπαλός του, ο 58χρονος Τάρο Κόνο, ο υπουργός Εμβολιασμού της απερχόμενης κυβέρνησης.
Δύο γυναίκες υποψήφιες, η Σαναέ Τακάιτσι, πρώην υπουργός Επικοινωνιών, και η Σέικο Νόντα, εκτελεστική γενική γραμματέας του LDP, έχασαν στον πρώτο γύρο.
Η διαδικασία κατέληξε σε μια αμφίδρομη μάχη μεταξύ του Κόνο και του Κισίντα, ο οποίος κέρδισε άνετα τον αντίπαλό του με 257 ψήφους έναντι 170 σε ψήφους μεταξύ των βουλευτών και των εκπροσώπων 47 νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.
Ο Κισίντα, δεν θα έχει πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο, ο οποίος έμεινε κενός αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στον αγώνα της ηγεσίας του κόμματος - απόφαση που έληξε ουσιαστικά την πρωθυπουργία του.
Ο Κισίντα θα αντιμετωπίσει τώρα τις γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Παράλληλα έχει να διαχειριστεί μια πιθανή χειμερινή έξαρση του κορωνοϊού και μια οικονομία που αγωνίζεται να βγει από την πανδημία.
Ενώ ο Σούγκα ήταν βέβαιος για τη νίκη πριν από ένα χρόνο χάρη στην υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων, ο αγώνας της Τετάρτης ήταν πιο δύσκολο να προβλεφθεί, εν μέρει επειδή οι περισσότερες φατρίες αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο και να επιτρέψουν στα μέλη τους ελεύθερη ψήφο.
Ο Κόνο, πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών με εκπαίδευση στις ΗΠΑ, τον οποίο κάποιοι θεωρούσαν ως το «αντίδοτο» στη σταθερή πολιτική κουλτούρα της Ιαπωνίας, αντιμετώπισε τον Κισίντα, που έχει τη φήμη ότι είναι αποτελεσματικός και «οικοδόμος» της συναίνεσης, αφού κανένας από τους δύο δεν κέρδισε την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν, το LDP προσβλέπει στον νέο του ηγέτη για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της χώρας μετά από τον Σούγκα, η υποστήριξη του οποίου μειώθηκε λόγω του χειρισμού του κορωνοϊού και της επιμονής του να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε αντίθεση με τη γνώμη του κοινού.
Η χαμηλή αποδοχή του Σούγκα αποδόθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη επιρροή του προκατόχου του, Σίντζο Άμπε, ο οποίος κατηγορήθηκε για την καθιέρωση υψηλού στιλ ηγεσίας, την αποθάρρυνση της εσωτερικής συζήτησης και την έλξη του LDP προς τα δεξιά.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν μια δοκιμασία για το αν το κόμμα ήταν έτοιμο να φύγει από τη σκιά του Άμπε, δήλωσε ο Γιου Ουτσιάμα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η κατάσταση της δημοκρατίας στην Ιαπωνία, και αν ή πώς ο νέος ηγέτης είναι πρόθυμος να ακούσει τις φωνές των ανθρώπων και να τις λάβει υπόψιν πολιτικά», συνέχισε. Ο πρωθυπουργός Σούγκα προφανώς είχε πρόβλημα με την επικοινωνία με τον κόσμο, χωρίς να λογοδοτεί», κατέληξε.
Ο Κισίντα, ωστόσο, είναι απίθανο να προκαλέσει μια τεράστια αλλαγή στην πολιτική καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ισχυρή Κίνα και να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία. Η ώθηση του Κόνο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη μεταρρύθμιση είχε προσελκύσει τους επενδυτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων, αλλά οι παραδοσιακοί κομματικοί φορείς φέρονται να είναι επιφυλακτικοί για την απρόβλεπτη φύση του, παρά τη δημοτικότητά του στο κοινό.
Κατά τη διάρκεια του εκστρατείας, ο Κισίντα επεσήμανε την αποτυχία του συνδυασμού «Abenomics» του Άμπε από επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές και τη στρατηγική ανάπτυξης προς όφελος των νοικοκυριών, αλλά μέχρι στιγμής έχει δόσει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το δικό του όραμα για την οικονομία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian