Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας ενέκρινε χθες Τρίτη την έκδοση του περουβιανού πρώην προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο στην πατρίδα του, όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στο πλαίσιο σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων.
Ο κ. Τολέδο, 75 ετών, που κυβέρνησε το Περού από το 2001 ως το 2006, κατηγορείται για διαφθορά, υπόθεση που συνδέεται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ. Ο πρώην αρχηγός του κράτους είχε μετεγκατασταθεί στην Καλιφόρνια, όπου συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019.
Τον Μάιο του 2018, το Περού επέδωσε στις αρχές των ΗΠΑ αίτημα έκδοσης του κ. Τολέδο, τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως δωροδοκήθηκε με 20 εκατομμύρια δολάρια από τον όμιλο Οντεμπρέχτ για να φροντίσει να του ανατεθεί δημόσια σύμβαση οδοποιίας.
Ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας αρνείται την κατηγορία.
Ο βραζιλιάνικος όμιλος βρίσκεται στην καρδιά του τεράστιου σκανδάλου που σάρωσε την περουβιανή πολιτική τάξη και αφορά επίσης αρκετά άλλα κράτη στη Λατινική Αμερική.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα έκδοσης «κρίνει επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία περί αθέμιτης σύμπραξης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», αναφέρει η απόφαση που εξέδωσε χθες ο δικαστής Τόμας Χίξον.
Αφού η δικαιοσύνη έδωσε πράσινο φως, η τελική απόφαση για την έκδοση του Αλεχάντρο Τολέδο, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην Καλιφόρνια, εναπόκειται στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ανίβαλ Τόρες, ο περουβιανός υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασε ικανοποίηση «για την απόφαση του δικαστή Χίξον», η οποία συνάδει «με τη θέση του περουβιανού κράτους για την έκδοση του Τολέδο ώστε να μπορέσει να δικαστεί στη χώρα μας», με ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Κατά υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η Οντεμπρέχτ μοίρασε μέσα σε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων σε λατινοαμερικάνικα κράτη. Η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι διέθεσε 29 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες στο Περού μεταξύ του 2005 και του 2014.
Ο επιχειρηματίας Γιόσεφ Μάιμαν, προσωπικός φίλος του κ. Τολέδο, κατέθεσε στην περουβιανή δικαιοσύνη πως ο πρώην πρόεδρος έλαβε από την Οντεμπρέχτ, με δική του μεσολάβηση, όχι 20 αλλά 35 εκατομμύρια δολάρια.
Πρώην στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας στο Περού, ο Χόρχε Μπαράτα, ενέπλεξε επίσης τον κ. Τολέδο στο σκάνδαλο. Ο πρώην πρόεδρος διαβεβαιώνει πως όσοι τον κατηγορούν ψεύδονται, δηλώνει θύμα «πολιτικού διωγμού».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP