Βόρεια Κορέα: Ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέο «υπερηχητικό πύραυλο»

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 07:35
UPD:07:37
via REUTERS/KCNA
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο που ονομάζεται Hwasong-8 την Τρίτη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νέος πύραυλος ήταν ένα από τα «πέντε πιο σημαντικά» νέα οπλικά συστήματα που περιλαμβάνονται στο πενταετές στρατιωτικό σχέδιο της χώρας. Χαρακτήρισαν μάλιστα το νέο πύραυλο «στρατηγικό όπλο», που σημαίνει συνήθως ότι έχει πυρηνικές δυνατότητες.

Η εκτόξευση της Τρίτης είναι μια άλλη ένδειξη της αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας όπλων της Πιονγκγιάνγκ εν μέσω αυστηρών κυρώσεων.

«Η ανάπτυξη αυτού του οπλικού συστήματος ... [αύξησε] τις δυνατότητες της χώρας για αυτοάμυνα με κάθε τρόπο», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Η τελευταία εκτόξευση σηματοδότησε επίσης την τρίτη πυραυλική δοκιμή της χώρας αυτόν τον μήνα. Έχει ήδη αποκαλύψει έναν νέο τύπο πυραύλου κρουζ, καθώς και ένα νέο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τρένο.

Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος;

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι από τους κανονικούς, γεγονός που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους  από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Το KCNA δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση επιβεβαίωσε τον «έλεγχο πλοήγησης και τη σταθερότητα του πυραύλου».

Ο Ankit Panda, συνεργάτης του Stanton στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο σε αυτό το σημείο να εκτιμηθούν οι «ακριβείς δυνατότητες» του πυραύλου, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε «πιθανώς να παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική πρόκληση για την αντιπυραυλική άμυνα από τους παραδοσιακούς βαλλιστικούς πυραύλους».

Για πρώτη φορά επίσης η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε με το νέο όπλο αμπούλα καυσίμων, κάτι που περιγράφεται ως «σημαντικό ορόσημο» από τον κ. Panda.

Σύμφωνα με την Korea Times, η αμπούλα καυσίμων θα «μειώσει τον χρόνο προετοιμασίας για εκτόξευση του πυραύλου και θα κάνει το όπλο έτοιμο για χρήση σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ένα πύραυλος στερεού καυσίμου, σε σύγκριση με τους συμβατικούς πυραύλους που χρειάζονται έγχυση καυσίμου πριν από την εκτόξευση».

«Θα μπορούσε να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των πυραυλικών δυνάμεων μεγάλου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας πιο αποτελεσματικό σε μια κρίση και να αποφύγει την ανάγκη για καύσιμα στο πεδίο», εξήγησε ο κ. Panda.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνάντηση τον Ιανουάριο ότι οι επιστήμονες «τελείωσαν την έρευνα» για την ανάπτυξη υπερηχητικών κεφαλών ολίσθησης. Η δοκιμή της Τρίτης ήταν η πρώτη για αυτό το νέο σύστημα.

Η εστίαση στην ανάπτυξη ενός υπερηχητικού ανεμοπλάνου δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη δεδομένου ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν το είχε πει αυτό τον Ιανουάριο », είπε ο κ. Panda. «Ωστόσο, αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι οι πυραυλικές φιλοδοξίες του Κιμ απέχουν πολύ από το να έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή