Λιόλιος: Έτσι θα διοικήσω

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 14:51
UPD:14:58
INTIME SPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Ο Βαγγέλης Λιόλιος παραχώρησε την πρώτη εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και κατέθεσε το όραμα, το πλάνο και το σχεδιασμό του για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο κ. Λιόλιος τοποθετήθηκε ευθέως και χωρίς περιστροφές για τα πάντα, μίλησε για το μοντέλο της νέας διοίκησης, τους μεγάλους αθλητές που θα πρέπει να αξιοποιήσει το ελληνικό μπάσκετ και τις αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

«Πριν από κάποιες μέρες, δεν είναι πολλές αλλά μου φαίνονται πολλές, στις 12 Σεπτεμβρίου, έγιναν οι εκλογές στην ΕΟΚ κι ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε κι άνοιξε ένας νέος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αναμφισβήτητα ο ηγέτης της ομοσπονδίας, που οδήγησε το μπάσκετ σε ψηλά επίπεδα και που όλοι εδώ βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας του», ξεκίνησε ο κ. Λιόλιος.

«Άλλαξε τη ροή κάποιων πραγμάτων κι αυτό το αναγνωρίζω 100%. Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και ότι οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα με το μπάσκετ να μένει πίσω είναι αναμφισβήτητο. Όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι τυφλός. Όμως είναι υποχρέωση να αναγνωρίζουμε όσους πρόσφεραν», συνέχισε ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πατρών.

Ταυτόχρονα, ο Βαγγέλης Λιόλιος εμφανίστηκε ενωτικός: «Από την επόμενη μέρα (των εκλογών) πήρα και τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και ανθρώπους που δεν ήταν στη δική μας πρωτοβουλία. Μίλησα μαζί τους και τους είπα ότι δεν έχασε κανείς, αλλά κέρδισε το μπάσκετ. Πάμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Ένας Λιόλιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. Εκατό άνθρωποι μπορούν να κάνουν αρκετά, αλλά για να πετύχουμε χρειαζόμαστε όλοι την κοινωνία»

Μετά την αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Λιόλιος ρωτήθηκε και απάντησε για τα ακόλουθα θέματα:

Τι θέλει να αλλάξει: «Το βασικότερο κομμάτι που έχουμε σκοπό να αλλάξουμε είναι η αλλαγή της νοοτροπίας που δεσμεύει την ομοσπονδία και κάποιες φορές τις Ενώσεις. Νοιαζόμαστε για τα σωματεία, δεν τα διατάζουμε, τα υπηρετούμε ... Στην ομοσπονδία θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια είναι το τρίπτυχο. Θα υπάρχει ένα help desk για άμεση υποστήριξη των σωματείων.

Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα, που θα προσπαθήσουμε να το συνδέσουμε με την ΧΑΝΘ. Θα περιλαμβάνει όλη την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, που θα είναι προσβάσιμο στα παιδιά.

Θα ξαναδώσουμε μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη, που είναι μπασκετομάνα. Η έδρα του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Θα σχηματιστεί ένα think tank προσωπικοτήτων για να ξέρουμε πού πηγαίνει το μπάσκετ και πού βρισκόμαστε εμείς. Στόχος μας είναι το ελληνικό μπάσκετ να γίνει το κορυφαίο σε όλα τα επίπεδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αγωνιστικά. Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και πρόεδρος αυτής της επιτροπής θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης».

Το Κύπελλο Ανδρών: «Φέτος η πρότασή μας θα είναι να γίνει φάιναλ-4. Φέτος θέλαμε να κάνουμε φάιναλ-8 αλλά μας πρόλαβε η κλήρωση. Του χρόνου στόχος μας είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, που θα συμμετέχει ο νικητής μαζί με επτά ομάδες στο φάιναλ-8».

Τον νέο προπονητή της Εθνικής Ανδρών: «Η πρότασή μου στο ΔΣ, γιατί έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία μαζί του, θα είναι να είναι ομοσπονδιακός προπονητής για το Ευρωμπάσκετ ο κ. Ιτούδης. Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ελπίζουμε να το κατανοήσει και η ΤΣΣΚΑ, και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Τη διαιτησία: «Το θέμα της διαιτησίας δεν είναι το μεγαλύτερο, το αναπτυξιακό είναι γιατί υπάρχει τεράστιο κενό. Η πρότασή μου θα είναι η εξής: ειδικός σύμβουλος και υπεύθυνος διαιτητών/κριτών να είναι ο Χρήστος Χριστοδούλου, που έθεσε την παραίτησή του στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής. Πρότασή μου είναι να είναι πρόεδρος ο Νίκος Πιτσίλκας και μέλη ο Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Νίκος Μπήτης».

Το αν θα αποχωρήσει από τη VTB League ο Νίκος Πιτσίλκας: «Ο κ. Πιτσίλκας δεν φεύγει από την VTB League, αλλά έχει πάρει άδεια».

Τον υπεύθυνο των Εθνικών ομάδων: «Υπεύθυνος των εθνικών ομάδων είναι ο Δήμος Ντικούδης. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων θα έχουν μια κοινή φιλοσοφία και το αναπτυξιακό μας θα συνδέεται απόλυτα με το μπάσκετ που θα παίζουν οι εθνικές ομάδες».

Τον Σπανούλη: «Στο διάστημα αυτών των 16 ημερών είχαμε πολλές συναντήσεις. Συναντήθηκα και με τον Βασίλη Σπανούλη, όπως και με άλλους. Είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Αν δεν έκανε μπάσκετ, θα έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει αυτό το κάτι πολύ μεγάλο».

Το αν υπάρχει Plan B για τον προπονητή της Εθνικής: «Στο δικό μου μυαλό υπάρχει και Plan B και Plan C. Όμως δεν είναι Plan Α. Για το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, δεν υπάρχει στο μυαλό μας περίπτωση για μονοετή συνεργασία. Εμείς λειτουργούμε με πλάνο τριετίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους».

Το φορμάτ του φάιναλ-8 την επόμενη χρονιά: «Οι επτά ομάδες του Final 8 θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, τύπου ACB».

Τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Συναντήθηκα με τον κ. Βασιλακόπουλο, είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις από την εμπειρία ανθρώπων και τα καλά τους στοιχεία. Λάθη θα κάνουμε. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Με τον κ. Βασιλακόπουλο θα ξανασυναντηθώ, θα πάρω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ ως εμπειρία και γνώση. Αυτό είναι κομμάτι της περιουσίας του».

Την Εθνική Γυναικών και τον προπονητή: «Σύμβουλος για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι ο κ. Δικαιουλάκος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρμόδιους, θα έρθουν ως προτάσεις στο ΔΣ και θα σας το πούμε».

Την ΚΕΔ και αν οι θέσεις θα είναι έμμισθες«Όσοι είναι στη διοίκηση δεν παίρνουν λεφτά, παρά μόνο κάποια οδοιπορικά. Όλοι οι εργαζόμενοι, το operations, είναι έμμισθοι. Έτσι και στην ΚΕΔ. Η εθελοντική εργασία είναι απαράδεκτη. Η διοίκηση θα πρέπει να τους ελέγχει, να υπάρχει ανάληψη ευθυνών. Εμπλοκή δεν θα υπάρχει με τη διαιτησία. Αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία πρέπει να το ζητήσει και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αν το ζητήσει, να το κουβεντιάσουμε».

Το κόστος της αυτόματης λειτουργίας live streaming στα κλειστά γήπεδα: «Αν δεν αναλάβουν το κόστος τα γυμναστήρια, θα το αναλάβει η ΕΟΚ. Δεν είναι υψηλό το κόστος και θα είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο. Πιστεύω πως μπορεί να υλοποιηθεί σε τρία χρόνια. Αν ο κόσμος πληρώνει μια πολύ μικρή συμμετοχή οι ομάδες θα έχουν έσοδα».

Τις τέσσερις ξένες αθλήτριες στην Α1 Γυναικών: «Δεν είναι ελληνικό μπάσκετ αυτό, ούτε οι έξι ξένοι που έρχονται στην Basket League και άλλοι έξι που αλλάζουν. Δεν συμφωνώ με τον αριθμό αυτό, αλλά πρέπει να φτιάξουμε αθλητές και αθλήτριες. Τόσα χρόνια αυτή η διαδικασία μάς δημιουργούσε τεράστιο κενό. Πρέπει να έχουμε Έλληνες αθλητές υψηλού επιπέδου. Φταίει ότι δεν βγάζουμε Έλληνες παίκτες. Δεν υπάρχει κανένα παραγωγικό μοντέλο. Τα τελευταία δέκα χρόνια προχωράμε με αναθυμιάσεις. Πρέπει να βάλουμε πετρέλαιο ξανά και οι επόμενες διοικήσεις να πατήσουν πάνω στο έργο μας».

Τον στοιχηματισμό στο ερασιτεχνικό μπάσκετ: «Για τέτοια φαινόμενα θα είμαι αμείλικτος και δεν θα έχω καμία περιστροφή. Υπάρχουν εισαγγελείς. Ας κάτσουν στην καρέκλα να δούνε πώς είναι».

Τα έσοδα«Φέτος είχαμε έσοδα 3,4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα ήταν πιο πάνω από ό,τι έπρεπε. Γίνεται ήδη νοικοκύρεμα. Έχουμε κάνει κάποια μελέτη για τα έσοδα που θα έρθουν από τη φορολόγηση του στοιχήματος και κάποιους χορηγούς, θα υπάρχουν τα απαιτούμενα έσοδα. Οι τουλάχιστον παράτυπες συμβάσεις που υπογράφτηκαν με έναν παράτυπο τρόπο δεν πρόκειται να συνεχιστούν».

Τις οφειλές στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου: «Είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Είμαστε εδώ για να το ρυθμίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Θα είμαστε 100% νόμιμοι και υπεύθυνοι έναντι όλων. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι οι προηγούμενες συμφωνίες να μου έχουν δεμένα τα χέρια. Η εντολή που έλαβα ήταν άλλη. Αν ήθελαν να είναι δεμένα τα χέρια κάποιου, δεν θα επέλεγαν εμένα».

Την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας: «Όλοι γνωρίζετε ποιος είναι ο κ. Χριστοδούλου, ο κ. Πιτσίλκας, ο κ. Μουζάκης και ο κ. Μπήτης, τόσο διαιτητικά, όσο και ως ήθος. Είμαι περήφανος για αυτές τις επιλογές. Η διαιτησία είναι και θέμα διαδικασίας. Επιτρέπεται να μην γνωρίζουν οι ομάδες τη βαθμολόγηση των διαιτητών; Ισονομία, αξιοκρατία και διαφάνεια».

Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είχαμε επαφή, βρεθήκαμε και επικοινωνήσαμε. Είναι οπαδός της Εθνικής, πιο οπαδός από όλους μας. Είναι γεννημένος νικητής και η Εθνική ομάδα που θα γίνει θα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, που θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτή. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη. Φανταστείτε ότι βγήκε MVP και πήρε πρωτάθλημα, αλλά δεν πέρασε καν από την ομοσπονδία. Αυτό λέει πολλά, σε πολλά επίπεδα. Είναι ταπεινός, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις τόσο ψηλά και να μείνεις ταπεινός. Η προσωπικότητά του είναι που τον ξεχωρίζει. Μας κάνει περήφανους που γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση. Κάποτε ήταν ο Γκάλης που μας ενέπνευσε όλους. Το είπε χθες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ότι ο Γκάλης έδωσε τη σκυτάλη στον Σπανούλη κι αυτός σε εκείνον. Ο Γιάννης είναι φάρος και ο φάρος στις ζωές μας είναι ένας».

Το αν θα αξιοποιηθούν οι Γκάλης - Γιαννάκης: «Είχα επικοινωνία με τον Νίκο Γκάλη και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Η ομοσπονδία ενώνει και είναι ανοιχτή σε φάρους. Και θα χαρούμε πολύ αν όλοι αυτοί οι φάροι μαζί ανοίξουν ταυτόχρονα».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις