Κίνα: Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας χτύπησε σπίτια κι εργοστάσια - Φόβοι για τον παγκόσμιο εφοδιασμό

Τα εργοστάσια έκλεισαν προς αποφυγή υπέρβασης των ορίων στη χρήση ενέργειας
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 12:32
UPD:12:41
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Οι αυξανόμενες ελλείψεις ρεύματος στη βορειοανατολική Κίνα έχουν αφήσει σπίτια χωρίς ρεύμα κι έχουν σταματήσει την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια. Ορισμένα καταστήματα λειτουργούν υπό το φως των κεριών, καθώς αυξήθηκε ο οικονομικός απολογισμός της πίεσης. Οι κάτοικοι στα βορειοανατολικά, όπου οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες μειώνονται, ανέφεραν διακοπή ρεύματος κι έκαναν έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις προμήθειες.

Η επιβολή περιορισμού στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόστηκε κατά τις ώρες αιχμής από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι των πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Τσανγκτσούν, δήλωσαν ότι οι περικοπές σημειώνονται όλο και πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ενεργειακή κρίση της Κίνας, που προκλήθηκε από τον περιορισμένο εφοδιασμό άνθρακα και τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών, έχει βλάψει τη βιομηχανική παραγωγή σε διάφορες περιοχές και θέτει σε κίνδυνο τις ήδη τεταμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τις υπάρχουσες ελλείψεις τσιπ επεξεργαστών, διαταραχές στη ναυτιλία και άλλες συνεχείς επιπτώσεις του παγκόσμιου τερματισμού των ταξιδιών και του εμπορίου για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα βορειοανατολικά, τα εργοστάσια αδράνησαν στο να αποφύγουν την υπέρβαση των ορίων στη χρήση ενέργειας που επέβαλε το Πεκίνο για την προώθηση της αποδοτικότητας. Οικονομολόγοι και μια περιβαλλοντική ομάδα αναφέρουν ότι οι κατασκευαστές εξάντλησαν τη φετινή ποσόστωση ταχύτερα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές ανέκαμψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην πόλη Λιαογιάνγκ, 23 άτομα νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση από αέριο, μετά την απενεργοποίηση του εξαερισμού σε εργοστάσιο χύτευσης μετάλλων που προκάλεσε μία διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα εργοστάσια προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή έλλειψη αγαθών πριν από τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των συσκευών.

Ο προμηθευτής εξαρτημάτων της Apple, Eson Precision Engineering, δήλωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Κουνσάν, δυτικά της Σαγκάης, μέχρι την Πέμπτη, «σύμφωνα με την πολιτική περιορισμού ηλεκτρικής ενέργειας από την τοπική κυβέρνηση». Ο Eson είπε ότι η αναστολή αυτή δεν πρέπει να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στις λειτουργίες του εργοστασίου.

Αντιθέτως, ο αντίκτυπος στα σπίτια και στους μη βιομηχανικούς χρήστες έρχεται, καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες πέφτουν σχεδόν σε επίπεδα παγετού στις βορειότερες πόλεις της Κίνας.

Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας ζήτησε από τις εταιρείες άνθρακα και φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα για να διατηρήσουν τα σπίτια ζεστά κατά τον χειμώνα.

Οι αρχές της επαρχίας Λιαόνινγκ δήλωσαν ότι η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε σημαντικά από τον Ιούλιο και το χάσμα προσφοράς διευρύνθηκε σε «σοβαρό επίπεδο» την περασμένη εβδομάδα. Οι διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν από βιομηχανικές επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές την περασμένη εβδομάδα.

Στην πόλη Χουλουντάο ζητήθηκε από τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια, όπως θερμοσίφωνες και φούρνους μικροκυμάτων, κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής.

Η συρρίκνωση της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ενοχλήσεις στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, σε μια εποχή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης.

Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει περιορισμούς στους τομείς της ακίνητης περιουσίας και της τεχνολογίας, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον του κολοσσού ακίνητης περιουσίας China Evergrande, που έχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.

Τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων είναι αυτά που οδήγησαν εν μέρει στις ελλείψεις ενέργειας.

Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει την ένταση της ενέργειας κατά περίπου 3% το 2021 για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Οι επαρχιακές Αρχές έχουν επίσης επιταχύνει την επιβολή των περιορισμών εκπομπών τους τελευταίους μήνες, αφού μόνο 10 από τις 30 ηπειρωτικές περιοχές κατάφεραν να επιτύχουν τους ενεργειακούς στόχους τους το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το κυβερνών κόμμα προετοιμάζεται επίσης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και την κοντινή πόλη Σιτζιαζουάνγκ τον Φεβρουάριο, μια περίοδο κατά την οποία θα θέλει ο ουρανός να είναι πεντακάθαρος.

Η συρρίκνωση της ενέργειας επηρεάζει τους κατασκευαστές σε βασικούς βιομηχανικούς κόμβους στις ανατολικές και νότιες ακτές εδώ και εβδομάδες.

Τουλάχιστον 15 κινεζικές εταιρείες δήλωσαν σε αντάλλαγμα ότι η παραγωγή είχε διαταραχθεί από τον περιορισμό της ισχύος, ενώ περισσότερες από 30 εταιρείες της Ταϊβάν που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είχαν σταματήσει τις δραστηριότητές τους για να συμμορφωθούν με τα όρια ισχύος.

Η συνέπεια της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε ορισμένους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για την Κίνα το 2021, ενώ προειδοποίησαν και για πιθανές παγκόσμιες ελλείψεις σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, παιχνίδια και εξαρτήματα μηχανών.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή