Νόμοι της Φυσικής στην πολιτική

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 07:00
REUTERS/WOLFGANG RATTAY
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ερωτηθείσα ποιος από τους νόμους της Φυσικής θα μπορούσε να έχει ισχύ και στην πολιτική, η καγκελάριος, διδάκτωρ Φυσικής, πρότεινε τον νόμο της βαρύτητας: «Δίχως μάζα, δεν υπάρχει βάρος». 

Προφανώς, δίχως εκλογική μάζα, δεν υπάρχει πολιτικό βάρος, αλλά η μεγάλη μάζα των δύο κομματικών πυλώνων του μεταπολεμικού συστήματος μήπως οδηγούσε σε μεγάλη αδράνεια; Οι πολιτικοί και οι αναλυτές τη βάφτιζαν σταθερότητα. 

Το CDU/CSU και το SPD έπαιζαν σταθεροποιητικό ρόλο στη γερμανική πολιτική. «Δεδομένου του πόσο περίπλοκο είναι το σύστημα, βοηθούσε που υπήρχαν δυο μεγάλα, σταθερά κόμματα που μπορούσαν να οργανώσουν ξεκάθαρες πλειοψηφίες και να συνεργαστούν εάν ήταν απαραίτητο», ανέφερε στους FT ο Jan-Werner Mueller, καθηγητής Πολιτικής στο Πρίστον.

Διατυπώνονται ανησυχίες πως η μείωση της επιρροής του παλιού δίπολου θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και σε ασταθείς κυβερνήσεις. Απορρίπτει την ιδέα ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς, νικητής των εκλογών. «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς -σ.σ.: κυβερνητικούς γάμους είχε, αλλά όχι και τρεις συγκατοίκους- και ήταν πάντα σταθερή».

Σταθερά είναι δύσκολο να σπρώξεις την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Ξέρετε γιατί; Επειδή έχει μεγάλο βάρος, η πρώτη αυθόρμητη απάντηση. Το βάρος, όμως, είναι μια δύναμη που τραβάει τα αντικείμενα προς τα κάτω. Η Γερμανία έχει μεγάλη αδράνεια, αντιστέκεται στις αλλαγές της κινητικής της κατάστασης.

Η μάζα της είναι το μέτρο της αδράνειάς της. Προφανώς και έχουν ενδιαφέρον η ακραία μεταβλητότητα στις δημοσκοπικές επιδόσεις των τριών κομμάτων, η μη αναμενόμενη μέχρι πριν από δύο μήνες άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών, η αισθητή πτώση της στήριξης προς το CDU/CSU και οι Πράσινοι, που αρκούνται, όμως, στην τρίτη θέση, αλλά το σύνολο της ενέργειας δεν μεταβλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό. Ανέβηκε η θερμοκρασία και φυσικά αυξήθηκε η εντροπία. Άλλωστε, οι πιθανότητες να βρίσκεται ένα σύστημα σε πιο περίπλοκη απεικόνιση είναι πολύ περισσότερες από το να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή