Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη- Μετασεισμοί και καταρρεύσεις κτιρίων

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 09:27
UPD:10:31
cretalive
A- A A+

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν χερσαίος με επίκεντρο 23χλμ Βορειοδυτικά της Άρβης. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ακολούθησαν αρκετές σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλο το νησί- όχι μόνο στο Ηράκλειο που ήταν το επίκεντρο αλλά και στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι.   

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ

Η έντασή του έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση, ειδικά στο Ηράκλειο όπου ο κόσμος έχει βγει έξω στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η πυροσβεστική σπεύδει στο Αρκαλοχώρι όπου υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Όπως αναφέρει το ekriti, στην περιοχή υπάρχουν πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί.  Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. 

Αναφορές για ζημιές σε σπίτια υπάρχουν επίσης για τις Αγιές Παρασκιές, το Πατσίδερο και το Θραψανό. Επίσης, προς τον Προφήτη Ηλία, βράχος έπεσε με συνέπεια να χτυπήσει αυτοκίνητο και να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες ελαφρά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεχγος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή