Οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα πρέπει να είναι πιο ενεργές και να επιλύουν όλα τα σχετικά θέματα" με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας της Βρετανίας και της Γερμανίας, με φόντο τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επαναληφθούν "το συντομότερο δυνατόν", επιθυμία που εξέφρασε η Τεχεράνη.
"Το Ιράν δεν θα κάνει τίποτα που απαγορεύεται", δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ, επικρίνοντας τις μονομερείς κυρώσεις που ελήφθησαν σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ενέτειναν τις επαφές για το ιρανικό θέμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και τη δυσφορία τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο δεν έδωσε καμιά "σαφή ένδειξη", όπως είπαν, για τις προθέσεις του σε σχέση με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Οι συνομιλίες στη Βιένη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία και παράλληλα να αποσπάσουν μια άρση των αμερικανικών κυρώσεων έχουν διακοπεί μετά την εκλογή τον Ιούνιο νέου Ιρανού προέδρου.
Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εξήγησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα επιστρέψει σύντομα στο τραπέζι των συζητήσεων για τη συμφωνία του 2015 που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάτι που σημαίνει μόλις ολοκληρώσει την εξέταση του φακέλου.
Χθες Παρασκευή ο Αμιραμπντολαχιάν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις συνομιλίες «πολύ σύντομα», χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε σχόλιά του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN σήμερα ο Ιρανός υπουργός είπε: «Οι άνθρωποι ρωτούν πόσο σύντομα είναι το σύντομα. Σημαίνει ημέρες, εβδομάδες ή μήνες;».
«Η διαφορά μεταξύ του ιρανικού ‘σύντομα’ και αυτού της Ουάσινγκτον είναι μεγάλη. Για εμάς ‘σύντομα’ σημαίνει στην πραγματικότητα με την πρώτη ευκαιρία, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση (του φακέλου). Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αποφασιστικότητά μας να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, αλλά συνομιλίες που θα είναι σοβαρές και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους», τόνισε ο Αμιραμπντολαχιάν.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «σας θυμίζω τις δεσμεύσεις της Δύσης, όπως την επανειλημμένη υπόσχεση ότι ‘σύντομα’, ‘σε μερικούς μήνες’, θα θέσουν σε εφαρμογή τον Instex», έναν μηχανισμό εμπορίου που θα διασφαλίζει την εισαγωγή ανθρωπιστικών προϊόντων και τροφίμων στο Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.
Βάσει της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εις βάρος της. Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο μεταξύ του Ιράν και των υπολοίπων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για την αναβίωσή της έχουν ανασταλεί μετά την εκλογή του Εμπραχίμ Ραϊσί στην ιρανική προεδρία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters