Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας, που απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν εστιασμένες κινήσεις και στα δύο αυτά μέτωπα, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.
Στο «μέτωπο» της πανδημίας οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η πίεση που σταδιακά εκδηλώνεται στο σύστημα υγείας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις εξαγωγές. Σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανησυχούν μόνο για το κλίμα χαλαρότητας που επικρατεί σε ένα κομμάτι των πολιτών αλλά και για τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από αρνητές. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περιστατικά με αρνητές της πανδημίας, που βάζουν στο στόχαστρο εκπαιδευτικούς και γιατρούς που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Επομένως κρίθηκε πως πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Στόχος είναι για μηνυτήριες αναφορές με περιεχόμενο την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID οι δημόσιοι λειτουργοί να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Προβληματισμό προκαλεί και το ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει στάσιμος και υπολογίζεται πως κάθε εβδομάδα είναι περίπου 50.000 οι νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά 6,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση και από αυτούς τα 6 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία είναι να μην υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους επόμενους μήνες, οπότε και σταδιακά θα «μεταφέρονται» οι δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα με προσοχή αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και σε αυτή τη φάση τρία τμήματα έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας (καθώς νόσησαν οι μισοί μαθητές). Τα .. φώτα πλέον στρέφονται στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να επιστρέφουν στα αμφιθέατρα τον Οκτώβριο.
Το δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» που κοιτά με προσοχή η κυβέρνηση, σχετίζεται με το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και στόχος είναι να ληφθούν μέτρα για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών. Το ενδιαφέρον κυρίως εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα απορροφήσει τους κραδασμούς.
Η εκτίμηση είναι πως το φαινόμενο θα είναι εντονότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο θεωρείται πιθανό στο μέτωπο της ενέργειας να απαιτηθούν μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χειμώνα. Να σημειωθεί πως συνολικά στην Ε.Ε. για τη “θωράκιση” των νοικοκυριών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 5 με 8 δισεκατομμύρια.
Μάλιστα στο ζήτημα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και της πίεσης, που αυτή προκαλεί, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg. Όπως σημείωσε «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κάνουμε παρέχοντας κρατική χρηματοδότηση αλλά και ενθαρρύνοντας του παρόχους ενέργειας να απορροφήσουν μέρος του κόστους. Αναμένουμε πως δεν θα δούμε σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους 3 με 6 μήνες».
Πάντως κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε αυτή τη φάση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τη ΔΕΗ, με την κόντρα να γίνεται σε υψηλούς τόνους. «Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον και δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση, ούτε ξεπούλημα, ούτε καν πώληση της εταιρείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Τη Δευτέρα θα υπάρξει μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συζητείται στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Το λόγο αναμένεται να πάρει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τη σύγκρουση να προμηνύεται σφοδρή.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη