Κήρυξη λήξης του πολέμου υπό προϋποθέσεις, λέει η Κιμ Γιο Γιονγκ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 11:44
A- A A+

Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα εάν αυτή τερματίσει τις «εχθρικές πολιτικές» του.

Η απάντηση της Κιμ Γιο Τζονγκ ήρθε μετά από τη νέα έκκληση της Νότιας Κορέας να κηρύξει επίσημα ένα τέλος στον πόλεμο της Κορέας.

Η σύγκρουση, που χώρισε τη χερσόνησο στα δύο, έληξε το 1953 με ανακωχή και όχι συνθήκη ειρήνης. Οι δύο χώρες έκτοτε ήταν τεχνικά σε πόλεμο, με τις μεταξύ τους σχέσεις να είναι συχνά τεταμένες.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε -ιν κάλεσε τις δύο χώρες και τους συμμάχους τους - τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον Νότο και την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος του Βορρά - να κηρύξουν επίσημο τέλος στη σύγκρουση και να φέρουν ειρήνη στη χερσόνησο.

Η ιδέα απορρίφθηκε αρχικά από κορυφαίο υπουργό της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη». Αλλά σε μια απροσδόκητη δήλωση που έκανε την Παρασκευή μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, η Κιμ Γιο Τζονγκ  χαρακτήρισε την ιδέα ήταν «αξιοθαύμαστη».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Βορράς θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση μόνο εάν ο Νότος σταματήσει αυτό που αποκαλούσε «εχθρικές πολιτικές» απέναντί ​​τους.

«Αυτό που πρέπει να απορριφθεί είναι η διπλή στάση, η παράλογη προκατάληψη, οι κακές συνήθειες και η εχθρική στάση να δικαιολογούν τις δικές τους πράξεις ενώ βλάπτουν τη δίκαιη άσκηση του δικαιώματός μας για αυτοάμυνα», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Μόνο όταν πληρείται μια τέτοια προϋπόθεση, θα ήταν δυνατό να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να κηρύξουμε τη σημαντική λήξη του πολέμου», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή