Ανθρώπινα δικαιώματα - Επιδοκιμασία των προσπαθειών του Βελιγραδίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 16:12
A- A A+

Οι αρχές στη Σερβία, σε γενικές γραμμές σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάχονται κατά της παραβίασής τους, αλλά στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, όπως η διαφθορά, οι ανεπάρκειες στη δικαιοσύνη, η στασιμότητα στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αναφέρει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Μεταξύ των προβλημάτων ο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποδεικνύει επίσης, τις απειλές κατά των δημοσιογράφων, την καθοδηγούμενη από την πολιτική εξουσία δικαιοσύνη, τον περιορισμό στην ελευθερία του λόγου και της θρησκευτικής έκφρασης, την κοινωνική, θρησκευτική και εθνική μισαλλοδοξία, τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών, καθώς και το εμπόριο λευκής σαρκός.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της Σερβίας ενίσχυσε τις προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου, παρά τις πολιτικές πιέσεις και τις απειλές των εγκληματιών, σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα ή τα εγκλήματα πολέμου, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αρχές της Σερβίας επιδοκιμάζονται και για την εξάρθρωση ομάδων εμπόρων λευκής σαρκός και την παραπομπή των υποθέσεων σε δικαστήρια, καθώς και για τα ολοένα λιγότερα επεισόδια με εθνοτικά κίνητρα.

Όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσοβο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι οι σοβαρότερες παραβιάσεις αντανακλώνται στις δολοφονίες με πολιτικά ή εθνοτικά κίνητρα, στις αδικαιολόγητα μακρόχρονες προφυλακίσεις, στην έλλειψη προόδου στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και στη «γενική αντιπάθεια» των Αλβανών του Κοσόβου προς τους Σέρβους και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

¶λλα προβλήματα στο Κόσοβο είναι η βία κατά των γυναικών, το εμπόριο λευκής σαρκός, οι διακρίσεις σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων και η βία κατά των ομοφυλοφίλων- συμπεριλαμβανομένης μιας δολοφονίας- σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή ΑΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή