«Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά του νόμου-πλαισίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ν/σ, πέτρα που τάραξε το τέλμα που μολύνει και πνίγει τα πανεπιστήμια»
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 17:26
A- A A+

Τα «πυρά» των βουλευτών της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο προωθούμενος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης διέκρινε «θεσμικό κενό», ανάμεσα στις επιταγές του νομοσχεδίου για αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων και την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική που εκπορεύεται από το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για δυσλειτουργικό ν/σ που, όπως είπε, Θα οδηγήσει είτε σε επαναφορά του κεντρικού ρόλου του υπουργείου, ή σε αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, με συνέπεια την καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή, ή συμβούλια Επιτρόπων για την επίλυση των διαφορών αυτών», είπε κ. Αρσένης.

Σε πιο έντονο ύφος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νόμο-πλαίσιο προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πόλωση. «Νομοθετείτε με πείσμα και αλαζονεία και ταυτόχρονα με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Κάτι θέλετε να κάνετε, αλλά δεν ξέρετε, ούτε τι, ούτε το πώς» υποστήριξε, για να αναρωτηθεί: «Πώς θα κάνει τον 4ετή προγραμματισμό του το πανεπιστήμιο, αφού δεν θα γνωρίζει ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης;»

«Με το νόμο αυτό είναι σίγουρο ότι δεν θα λυθεί κανένα, μα κανένα πρόβλημα, γιατί η παιδεία απαιτεί πρώτιστα προγραμματισμό,συναίνεση, χρηματοδότηση, αναβάθμιση περιεχομένου σπουδών», υποστήριξε ο Θ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), χαρακτηρίζοντας το νόμο-πλαίσιο, «άθροισμα διευθετήσεων και μερεμετιών».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προέβλεψε πως «θα πάμε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπου -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- το πώς θα λειτουργεί εσωτερικά ο κανονισμός, θα παράγεται η έρευνα και θα μπαινοβγαίνουν οι φοιτητές, θα είναι απόφαση των σεκιουριτάδων που θα προστατεύουν το άσυλο του ιδιώτη χορηγού και χρηματοδότη».

Αιτιολογώντας την απόφαση του ΚΚΕ να μην συμμετάσχει στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, η κ. Κανέλλη τόνισε πως «δεν έχει νόημα να συζητάμε ένα προς ένα τα άρθρα της φαλκίδευσης της ακαδημαϊκής, πνευματικής και πολιτισμικής ελευθερίας».

«Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρηγματώσει με έναν πολιτικά πρωθύστερο τρόπο, το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αναθεωρήσει εμμέσως το άρθρο 16 του Συντάγματος», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) και πρόσθεσε: «Το πανεπιστήμιο δεν το θέλουμε εξαρτημένο από την αγορά - θέλουμε να έχει εξασφαλισμένη την ελευθερία του, η οποία δεν τελειώνει στο πανεπιστημιακό άσυλο - και να καθορίζει μόνο του το εκπαιδευτικό του αντικείμενο».

Ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος από την πλευρά του, υποστήριξε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου θα είναι η αύξηση της ευθύνης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων για την ανώτατη εκπαίδευση. «Καλείται πλέον η ακαδημαϊκή κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της τα του οίκου της. Μόνη της θα ορίζει τι θα περιλαμβάνεται στο άσυλο. Μόνη της θα καθορίζει τις λειτουργίες της. Μόνη της θα διαλέγει τα προγράμματα και τις έρευνες που την ενδιαφέρουν. Μόνη της η ακαδημαϊκή κοινότητα θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, τους διαθέσιμους από την πολιτεία πόρους και θα αξιολογείται, βεβαίως, διότι οφείλει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό για τον τρόπο που αξιοποιεί τα χρήματά του», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο κ.Ταλιαδούρος δήλωσε ικανοποιημένος από την έκταση του διαλόγου που προηγήθηκε της κατάθεσης του νόμου-πλαισίου, υπογραμμίζοντας πως «ενεργοποίησε ομάδες πανεπιστημιακών που εμπλούτισαν το δημόσιο διάλογο, καλύπτοντας το κενό όσων προτίμησαν την αποχή από αυτήν την πρωτοφανή δημόσια διαβούλευση».

Όσο για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η μία (ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση) αποτελεί εδώ και δύο χρόνια νόμο του κράτους, ενώ άλλες έχουν ήδη περιληφθεί ως συγκεκριμένα άρθρα στο παρόν νομοσχέδιο και όχι ως γενικόλογες σκέψεις, απόψεις και κατευθύνσεις».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί άθροισμα αυτονόητων ρυθμίσεων. Είναι μεταρρύθμιση, γιατί δυστυχώς, το αυτονόητο εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο», υποστήριξε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό - είναι, όμως, μια πέτρα που τάραξε το τέλμα που μολύνει και πνίγει τα πανεπιστήμια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή