Οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφασίζουν την Κυριακή εάν θα επιτραπεί ο γάμος και η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια μετά από μια έντονη εκστρατεία που έριξε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων εναντίον των παραδοσιακών σε μια από τις τελευταίες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που εξακολουθούν να απαγορεύουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ενέκριναν τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά οι αντίπαλοί τους ανάγκασαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα στο πλαίσιο του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας.
Σε μια προκλητική εκστρατεία, οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης χρησιμοποίησαν εικόνες με μωρά να κλαίνε και τη λέξη «σκλάβοι» που γράφτηκε πάνω από σκουρόχρωμες κοιλιές εγκύων, σε μια αναφορά στην παρένθετη μητρότητα που είναι παράνομη στην Ελβετία, σε πλήρη αντίθεση με τους υποστηρικτές που ανεμίζουν σημαίες που γράφουν «Ναι, το κάνω» και σημαίες ουράνιου τόξου στις παρελάσεις υπερηφάνειας στη Ζυρίχη και τη Γενεύη.
Στην παραδοσιακά συντηρητική και χριστιανική Ελβετία είχε κερδίσει τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό των ψηφοφόρων που ενέκριναν τον γάμο ομοφυλοφίλων μειώθηκε στο 63% στην τελευταία δημοσκόπηση του gfs.bern για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRG, ενώ το μερίδιο των οι αντίπαλοι αυξήθηκαν στο 35%, έναντι 69% σε 29% έναν μήνα νωρίτερα.
Οι κάτοικοι της Ζυρίχης Κορίνε Γκούντερν και Ανούκ Όσβαλντ, ένα νεαρό ζευγάρι ομοφυλόφιλων, δήλωσαν ότι η ψήφος «Γάμος για όλους» αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για το μέλλον τους.
«Θέλω να μπορώ να επιλέγω μόνος μου αν θέλω να παντρευτώ αυτόν τον σύντροφο δίπλα μου και αν είναι ο σωστός δρόμος για να δημιουργήσουμε οικογένεια», δήλωσε ο 30χρονος Όσβαλντ στο Reuters. «Είναι σημαντικό να δείξουμε στη νεότερη γενιά ότι δεν χρειάζεται να κρύβεται».
Ο Γκούντερ, επίσης 30 ετών, είπε ότι δεν ήταν δίκαιο ότι μια ανύπαντρη γυναίκα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα παιδί ενώ ένα ζευγάρι από το ίδιο φύλο δεν θα μπορούσε.
«Φυσικά, ένα παιδί χρειάζεται ασφάλεια και αγάπη ... αλλά δεν νομίζω ότι έχει διαφορά αν αυτό δίνεται από ένα στρέιτ ή ομοφυλόφιλο ζευγάρι», είπε.
Στην Ελβετία, τα ομόφυλα ζευγάρια έλαβαν το δικαίωμα να συνάψουν πολιτικά σύμφωνα συμβίωσης το 2007 και το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδιά με γονείς τον σύντροφό τους το 2018.
Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, θα επιτρέπεται σε άνδρες και γυναίκες ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά που δεν έχουν σχέση με αυτά.
Τα παντρεμένα λεσβιακά ζευγάρια θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος, η οποία επί του παρόντος είναι νόμιμη μόνο για παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νόμο, και οι δύο γυναίκες θα αναγνωρίζονταν ως επίσημοι γονείς του παιδιού από τη γέννηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters