Η Ιταλία ξεκίνησε έναν εθνικό της κόμβο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης - το Ιταλικό Παρατηρητήριο Digital /Ψηφιακών Μέσων - στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης τη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού δικτύου οκτώ εθνικών κόμβων.
Το δίκτυο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και προάγει την επιστημονική γνώση σχετικά με την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, προωθεί την ανάπτυξη υπηρεσιών ελέγχου γεγονότων και υποστηρίζει προγράμματα ανάγνωσης των μέσων ενημέρωσης.
Το ιταλικό παρατηρητήριο θα φέρει κοντά ελεγκτές γεγονότων, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και ερευνητές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.
«Το κύμα παραπληροφόρησης που διαπιστώθηκε πρόσφατα κινδυνεύει να αποδυναμώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες και να δηλητηριάσει δημοκρατικές και εκλογικές πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο στα εγκαίνια.
«Είναι απαραίτητο ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων να μην είναι εις βάρος μιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής δημόσιας συζήτησης», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.
Οι εθνικοί κόμβοι έχουν το καθήκον να παρακολουθούν και να αναφέρουν καμπάνιες παραπληροφόρησης επίσης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας οργανώσεις μέσων ενημέρωσης και δημόσιες αρχές στην έκθεσή τους. Κάθε κόμβος θα είναι υπεύθυνος για την οργάνωση δραστηριοτήτων παιδείας σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο.
«Η στρατηγική μας έχει δύο σκέλη: τη συνεργασία με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για την αποτροπή της δημιουργίας εσόδων από περιεχόμενο παραπληροφόρησης, τη δημιουργία μιας ευρείας ευρωπαϊκής κοινότητας εμπειρογνωμόνων για τον περιορισμό των ψευδών ειδήσεων », δήλωσε ο Τζιουσέπε Αμπαμόντε, διευθυντής πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Τζιάνι Ριότα, διευθυντής της δημοσιογραφικής σχολής LUISS, είπε ότι οι προσπάθειες ακολουθούν μια απλή λογική: «Πηγαίνουμε στους γιατρούς που εμπιστευόμαστε, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις ειδήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται επαγγελματικά».
Ο ιταλικός κόμβος σχηματίζεται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τα πανεπιστήμια LUISS και Tor Vergata, τον εθνικό πάροχο τηλεπικοινωνιών TIM και μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI, η συντακτική ομάδα GEDI και η καθημερινή Corriere della Sera.
«Αυτό το έργο μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε και να δράσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο ρόλος μας, των δημοσιογράφων, είναι να μην διαδίδουμε ψεύτικες ειδήσεις, να γνωρίζουμε πώς να τις εντοπίζουμε και να τις επισημαίνουμε στους πολίτες », δήλωσε η Στεφανία Αλόια, υποδιευθύντρια της άλλης κορυφαίας εθνικής εφημερίδας, la Repubblica.
Βασικός ρόλος στις πρακτικές της ΕΕ για έλεγχο της παραπληροφόρησης
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή των οκτώ εθνικών κόμβων που αποτελούν μέρος του δικτύου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων. Όλα είναι κοντά στο να λειτουργήσουν πλήρως τώρα.
Οι εθνικοί κόμβοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής του κώδικα πρακτικής της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, ένα σύνολο εθελοντικών μέτρων που έχουν εγγραφεί όλες οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η Επιτροπή παρουσίασε τον Μάιο μια νέα έκδοση του Κώδικα Πρακτικής, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για την αλγοριθμική λογοδοσία και ένα πλαίσιο παρακολούθησης των αποτελεσμάτων των πλατφορμών.
Κάθε εθνικός κόμβος θα είναι υπεύθυνος για μία ή περισσότερες χώρες της ΕΕ, καλύπτοντας έτσι το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία. Η Νορβηγία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καλύπτεται επίσης από το σκανδιναβικό παρατηρητήριο.
Στόχος του έργου είναι η πλήρης κάλυψη όλων των χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ.
Πηγή: Euractiv