Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζουν το απόγευμα με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ενωσης έχουν προτείνει τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων κατά 20%, μέχρι το 2020 και 30%, αν και άλλες βιομηχανικές και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο.
Στη διάρκεια της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, θα ζητήσει από τα μέλη της Ε.Ε. που ανήκουν και στο ΝΑΤΟ, να δεσμεύσουν περισσότερα στρατεύματα και κονδύλια, για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Παράλληλα, όπως σε κάθε Εαρινό Συμβούλιο, οι «27» θα θέσουν νέους στόχους για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ καλούνται να χαράξουν τις βασικές γραμμές που θα περιλαμβάνει η διακήρυξη της Ε.Ε., με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα διανομής, αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των «27». Μια ομάδα κρατών - μελών, με επικεφαλής τη Γαλλία, είναι αντίθετη προς αυτόν τον διαχωρισμό, θεωρώντας πως θα οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.
«Οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη ζωή μας, εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Εχουμε υποχρέωση απέναντι στη σημερινή, προπάντων όμως στις μελλοντικές γενιές, να εργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, συστηματικά και οργανωμένα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Τέλος οι «27» αναμένεται να συζητήσουν στο περιθώριο των εργασιών και την επίμαχη πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία και Τσεχία). Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Jan Asselborn, τη Δευτέρα δήλωσε ότι «η Ε.Ε θα πρέπει να κάνει τα πάντα, πραγματικά τα πάντα, για να αποτρέψει την εγκατάσταση αυτού του συστήματος. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αποκτήσει σταθερότητα, αν στριμώξουμε τους Ρώσους στη γωνία».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, δήλωσε πως προτιμά το θέμα να συζητηθεί με ηρεμία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα μπορεί να συμπεριληφθεί στο επόμενο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάγιερ.