Η Bundesliga τάσσεται ενάντια στη μεταρρύθμιση του οικονομικού fair-play που σχεδιάζει να υιοθετήσει η UEFA από τη σεζόν 2022-23.
Όπως αναφέρει η Sport Bild, οι γερμανικοί σύλλογοι πιστεύουν ότι οι νέοι κανόνες θα αφήσουν «ολόκληρο το γερμανικό πρωτάθλημα στη σκόνη», καθώς θα δώσουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε συλλόγους με επικεφαλής πλούσιους επενδυτές, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κανόνες κατά των οποίων επιτίθενται οι γερμανικοί σύλλογοι. Πρώτα απ΄ όλα, η κατάργηση του «break-even», με τον οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να καλύψουν ζημίες έως και 30 εκατομμύρια ευρώ.
Με την κατάργηση αυτού του περιορισμού οι νέοι κανόνες θα δώσουν στις ομάδες με οικονομικά πανίσχυρους επενδυτές ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη μεταγραφική αγορά.
Στην Μπουντεσλίγκα, αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων ανήκει στους οπαδούς και είναι αυτάρκεις, που σημαίνει πως αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το γερμανικό πρωτάθλημα.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά το ανώτατο όριο αποδοχών (Σάλαρι Καπ). Οι νέοι κανόνες του FPF θα απαιτούν από τους συλλόγους να ξοδεύουν μόνο έως το 70% του εισοδήματός τους για μεταγραφές.
Ωστόσο, αυτός ο κανόνας επηρεάζει μόνο τους 25 ποδοσφαιριστές που είναι δηλωμένοι στις λίστες της UEFA. Οι σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα θέλουν να ισχύει για το ρόστερ ολόκληρης της πρώτης ομάδας, για να εμποδίσει τις υπερ-συλλόγους να δημιουργήσουν ένα δεύτερο ρόστερ (de facto) για εγχώριες διοργανώσεις.
Τέλος, το πρόβλημα του φόρου πολυτελείας. Η UEFA και η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA) πρότειναν πρόστιμο σε συλλόγους που παραβιάζουν τους κανόνες του FFP, το οποίο πρόστιμο στη συνέχεια θα αναδιανεμηθεί μεταξύ των μελών.
Η Μπουντεσλίγκα, όμως, βλέπει το μέτρο του φόρου ως μόνο ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι ιδιοκτήτες για να διαπράξουν παραβάσεις και προτείνει την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων, όπως τον αποκλεισμό των παραβατών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.