Να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τις γαλλικές αντιδράσεις για τη συμφωνία AUKUS που σύναψαν ΗΠΑ και Βρετανία με την Αυστραλία ακυρώνοντας επί της ουσίας τη σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας 37 δισ. δολαρίων που είχε υπογράψει η Γαλλία με την Αυστραλία το 2016 για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων.
«Θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.
Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», σημείωσε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», συνέχισε.
Η Γαλλία ενημερώθηκε για την τριμερή συμφωνία λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph η συμφωνία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αν και ήταν παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.
Στο ίδιο μήκος και ο βρετανικός Guardian, σύμφωνα με τον οποίο, οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα. Όπως έγραψε, κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα για τη νέα σύμβαση σε αντίδραση της οποίας το Παρίσι αποφάσισε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του για διαβουλεύσεις.
naftemporiki.gr