Τσίπρας στη «Ν»: Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 13:21
UPD:18:30
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Σε προειδοποιήσεις ότι ο αποκλεισμός της Αναπτυξιακής Τράπεζας από το εθνικό σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην 85η ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, έθεσε ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων επισημαίνοντας ότι το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης δεν προιωνίζεται καλά αποτελέσματα και για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ναυτεμπορική: Αναφερθήκατε χθες και σήμερα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Όπως γνωρίζετε το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα. Εμπλέκει όμως  μόνο τις εμπορικές τράπεζες και όχι την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η επιλογή στην οικονομία; Τι θα διαφορετικό θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης; Στο μέλλον τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας;

Αλέξης Τσίπρας: Είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας. Το λέω αυτό γιατί σε άλλες χώρες η συζήτηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιούργησε πολιτικούς τριγμούς και αναδιατάξεις ακόμη και σχηματισμό κυβερνήσεων όπως στην Ιταλία. Εδώ δεν έγινε καμία συζήτηση. Αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αδιαφανώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, αν λάβουμε την πληθώρα των απευθείας αναθέσεων από υπουργεία και Γενικούς Γραμματείς και δούμε ότι κάπως έτσι θα αξιοποιήσει και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά. 

Έρχομαι στο θέμα που θίξατε γιατί είναι πάρα μα πάρα πολύ κρίσιμο. Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης και του τρόπου διαχείρισης εδώ υπάρχει ένα κομβικής σημασίας ζήτημα: εάν περάσουν όπως προβλέπεται μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών τα χρήματα αυτά θα δοθούν, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του δανεισμού, στις επιχειρήσεις εκείνες που δανείζονται και σήμερα από τις συστημικές τράπεζες. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, των μικρών και των μεσαίων που θεωρούνται αναξιόχρεες ή μειωμένης αξιοπιστίας από τις συστημικές, δεν θα περάσουν ούτε από τον γκισέ των τραπεζών. Και επειδή αυτό το ζήτημα το εντόπισε και η ίδια η Κομισιόν η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι το 85% των επιχειρήσεων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους. Ήταν από τα λίγα προγράμματα που επιστράφηκαν για διευκρινίσεις. 

Με ρωτάτε τι θα κάναμε. Θα αξιοποιούσαμε το Ταμείο Ανάπτυξης. Δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες. Ακριβώς διότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να δανείσουν σήμερα δεν μπορούν να ακουμπήσουν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά το ζήτημα δεν είναι τυχαίο. Διότι στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι «ζόμπι». Πριν τις εκλογές τις έλεγαν «ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Σήμερα τις λένε «ζόμπι». Η αντίληψή τους είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να κλείσει. Εμείς λέμε ότι είναι μια ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει τη δυνατότητα και το στήριγμα στη μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να εντάξει στο εσωτερικό της την καινοτομία, να μπορέσει να αναπροσανατολιστεί, να αποκτήσει δυναμική και βιωσιμότητα. Προφανώς όχι για όλους αλλά για ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος. 

Αυτή είναι η δική μας θέση και θέλω να επισημάνω αυτό που είπατε. Έχουμε τα παραδείγματα άλλων χωρών. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το θέμα της ανθεκτικότητας δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός σε σχέση με την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Μίλησα χθες για το πόσο η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ολόκληρη είναι εκτός σχεδιασμού χρηματοδότησης. 

Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, να προκηρύξει εκλογές

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, να προκηρύξει εκλογές». 

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχεις το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Οι νέοι δεν θέλουν γιγαμπάιτς και χαρτζιλίκια, θέλουν ριζικές αλλαγές, σοβαρή στρατηγική, σχέδιο και προοπτική είτε για να παραμείνουν στη χώρα, είτε για να γυρίσουν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνολικού οράματος για τους νέους, προκείμενου να ανακοπεί το brain drain και να δημιουργηθεί το brain gain. 

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσε. 

Επίσης, χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες, τονίζοντας ότι αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. 
«Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα», ανέφερε. 

Επεσήμανε ακόμη ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε κρούσματα και θανάτους

Όσον αφορά τον κορωναϊό, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η δυσμενής πραγματικότητα είναι ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους» με βάση τα στατιστικά στοιχεία. 

«Ο εμβολιασμός αποτελεί πολύ σημαντικό όπλο και ελπίδα, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει», είπε, υπογραμμίζοντας ότι: 

«Αυτή η δυσμενής πραγματικότητα έχει αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν γίνεται τη θετική εξέλιξη να την πιστώνεται ο Μωυσής και την αποτυχία οι πολίτες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. "Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό", είναι το μήνυμά μας». 

Επίσης, μετέφερε τον προβληματισμό του, σχολιάζοντας την παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ως δεύτερο σε ανεμβολίαστους ψηφοφόρους. 

Την επομένη των εκλογών, ο καθένας και η καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Για το 0,4% των Ελλήνων ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα» χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας  ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές. 

«Για το 0,4% των Ελλήνων ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τέτοιο πλούτο, ίσως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

«Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος», πρόσθεσε. 

Ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του θέλει να έχει προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία. «Είμαι αποφασισμένος, είναι δέσμευση, να μην έχει μόνο στελέχη του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Γι’ αυτό μιλήσαμε για μια νέα αρχή με την κοινωνία», είπε,  ερωτηθείς για το τι εννοούσε λέγοντας στις εξαγγελίες του χθες ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του, αναφέροντας ότι «Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου». 

Στη συνέχεια ύστερα από ερώτηση, αναφέρθηκε ξανά στο brain drain. Είπε μάλιστα ότι στο ταξίδι του στη Σουηδία όπου είχε βρεθεί ως πρωθυπουργός και του είχαν πει ότι σε όλα τα νοσοκομεία ακούγονται ελληνικά, για να τονίσει πως αν θέλουμε αυτό να σταματήσει πρέπει να βρούμε τον τρόπο και ότι δεν βρίσκει άλλον τρόπο από την αναβάθμιση του μισθολογίου και τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ.

Πρότεινε επίσης ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να παραμέινουν οι νέοι στη χώρα, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις.

Οι "ψευτομαγκιές για γαλοπούλες" δεν δείχνουν πυγμή αλλά αδυναμία

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός, με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας, ας κάνει εκλογές. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε. 

«Από εκεί και πέρα εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου», πρόσθεσε. 

«Αλλά», συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές... Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ». 

Οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο 

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. 

Όπως επεσήμανε, ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ δήλωσε ότι «Σήμερα αυτό είναι μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες, όμως όταν τα νερά δεν είναι ήρεμα δεν είναι εύκολο να το κάνει και θα πέσει μέσα στο νερό».

Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν. 

«Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού», είπε. 

Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου. «Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου», ανέφερε. 

«Όμως», είπε, «η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αν είσαι πρωθυπουργός,οφείλεις να δώσεις απαντήσεις όταν υπάρχει υποψία για αναληθές πόθεν έσχες

Σχετικά με τα πόθεν έσχες των πολιτικών και ειδικά του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες». 

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα Μέσα Ενημέρωσης, που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις», πρόσθεσε. 

Όπως εξήγησε, «Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την αντίφαση και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης- Χρειάζεται μια δυναμική στην οικονομία για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα

«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και «μπορώ να τοποθετούμαι για αυτήν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Στην διακυβέρνησή μας γίνανε και πράγματα που δεν θέλαμε»

«Υπάρχει μια ευκαιρία αυτή την περίοδο», ανέφερε, «καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα». 

«Οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν κοινή γραμμή, την ώρα που οι χώρες του Βορρά μιλούν για νέα μέτρα. Αυτοδεσμεύεται για πλεόνασμα 2% το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν ανοίξει αυτή η συζήτηση», είπε ο κ. Τσίπρας. 

«Χρειάζεται μια δυναμική στην οικονομία για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα. Όταν προτείνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους τα χρήματα αυτά θα είναι χαμένα. Εμείς έχουμε μια άλλη κατεύθυνση. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην ελληνική οικονομία στην εποχή της επαναφοράς στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όχι το 2023 αλλά πολύ αργότερα», είπε. 

Ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι

«Σήμερα αυτό που βλέπουμε στην οικονομία είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζεται να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, να ενισχύσουμε τη βιομηχανία και την ποιοτική γεωργία, να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία», πρότεινε. 

«Εμείς πετύχαμε μια ρύθμιση χρέους που το παραδώσαμε στο 170% και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης το έχει πάει στο 200-220%. Με δανεικά κάνει πολιτική, αλλά δεν ενισχύει τη μεσαία τάξη. Εκεί βρίσκονται οι διαφορετικές οπτικές μας για την στρατηγική που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. 

«Η χώρα το 2020 είχε ύφεση συνολικά 8,2% και ήταν η δεύτερη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη... στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ευρωζώνη μάλλον». Είπε. 

«Φέτος έχει μια ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο 16%, πολύ ευχάριστο γεγονός και καλοδεχούμενο, αλλά αν δείτε τα στατιστικά, τα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες χώρες είμαστε προτελευταίοι. Έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι υπόλοιπες χώρες στο αντίστοιχο τρίμηνο. Δεν είναι για πανηγυρισμούς λοιπόν αυτό», πρόσθεσε. 

«Τώρα, σε σχέση με το τι μας ανησυχεί. Πολλά πράγματα μας ανησυχούν. Πρώτα απ' όλα μας ανησυχεί το γεγονός ότι βλέπουμε ένα διπλό άλμα. Και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο. Και αυτό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, μια παγίδα για μια οικονομία. Έχουμε δηλαδή το τελευταίο διάστημα, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 16,2 % αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και 17% διόγκωση της ψαλίδας στο εμπορικό ισοζύγιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε

Σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητα στην ελληνική οικονομία. Έχουμε ένα μοντέλο αναπτυξιακό , ένα μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο χρειάζεται ριζικός αναπροσανατολισμός. Δεν μπορεί μια οικονομία να είναι προσανατολισμένη στον τριτογενή τομέα και στις υπηρεσίες. Πρέπει να παραχθεί πλούτος. Και θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή το κύριο μέρος της παρέμβασης μου χθες είχε να κάνει με το πώς θα μοιράσουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, πρέπει να μου δίνετε την ευκαιρία να επισημάνω ότι είναι αναγκαίο να παραχθεί πλούτος στη χώρα», τόνισε. 

«Άρα είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και την ποιοτική γεωργία. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη μεταποίηση, τη βιομηχανία. Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να πάρουμε από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να μας δώσει η επένδυση μας στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στην προοπτική της ψηφιοποίησης. Στην προοπτική της πράσινης οικονομίας. Να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο πλούτος που παράγεται στον τόπο», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας, επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη, θεωρώντας δεδομένους τους συνταξιούχους. 

Κάλεσε επίσης τους συνταξιούχους να συγκρίνουν τις κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν 400 χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πάρει τη σύνταξή τους. Συμπληρώνοντας δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλυσε τους επιστήμονες που είχε αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει η διαδικασία με τις συντάξεις και τώρα θέλει να βάλει ιδιώτες μέσα στον ΕΦΚΑ, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα.

«Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις μειώσεις του 2012 που είχε κάνει η ΝΔ. Αφορούσε περικοπές και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να μην υλοποιήσει τα υπόλοιπα και να υλοποιήσει μόνο όσους είναι για άνω των 1000 ευρώ συντάξεις. Αλλά ακόμα και αυτοί δεν έχουν πάρει τα αναδρομικά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πάντρεμα» προσώπων και ιδεών για να εξυπηρετήθουν τα συμφέροντα της κοινωνίας 

«Τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση. Δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θέλεις να είσαι χρήσιμος, είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε μάλιστα για «πάντρεμα» του ριζοσπαστισμού με τον ρεαλισμό και  «πάντρεμα» προσώπων και ιδεών από διάφορους χώρους για να εξυπηρετήθουν τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας». «Οι πολίτες καθορίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα πετάξουμε κανέναν εκτός. Το κρίσιμο είναι το πάντρεμα», πρόσθεσε. 

Δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά άλλου κόμματος - Σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής, είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης», ενώ πρόσθεσε ότι «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

Να το δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται και τι θα εμπιστευθούν οι πολίτες

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Στόχος είναι η νίκη με διαφορά στις εκλογές

Ερωτηθείς για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης»

Είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας- Χατζηδάκης και Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Είπε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».

«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».

Ανέφερε επίσηςε ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση δεν θωράκισε τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ανέφερε πως «θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα». «Δεν μπορείς να βάλλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

Φορολογικό σύστημα με λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας

Μιλώντας για την διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση». 

Προσέθεσε ακόμη ότι το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες», υπογράμμισε. 

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

«Ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας», σημείωσε ο Α. Τσίπρας. 

«Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «...τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε την δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ». 

Αναγκαία η παρέμβαση για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων

Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή