Πώς η πίεση στον Μπάιντεν ευνοήσε την Κάμαλα Χάρις

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 22:11
UPD:19/09/2021 00:10
REUTERS/TOM BRENNER
A- A A+

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν μερικές από τις πιο δύσκολες για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει απορροφήσει τη διμερή κριτική για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν και την εθνική απογοήτευση λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID-19.

Η αρνητική προσοχή που στρέφεται στον Μπάιντεν έχει απομακρύνει λίγη από την πίεση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία πέρασε τις αρχές του καλοκαιριού σε τρομερή πίεση λόγω της μεγάλης αύξησης των μεταναστών που κατευθύνονται προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο αριθμός των μεταναστών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα σύνορα παραμένει υψηλός, αλλά δεν η Κάμαλα Χάρις δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

Η ίδια η κ. Χάρις έχει πει ελάχιστα για το Αφγανιστάν και, γενικά, δεν έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις. Αντ 'αυτού, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει κολλήσει σε γεγονότα.

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίστευτα σημαντικά. Οι συνθήκες στα σύνορα, τα δεινά στο Αφγανιστάν και η θανατηφόρα πανδημία είναι ανθρωπιστικές κρίσεις. Αλλά αυτά τα ζητήματα έχουν επίσης πολιτικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου.

Για μεγάλο μέρος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times, η κ. Χάρις χρησίμευε ως «αμορτισέρ» για τον Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν πρόβλημα να επιτεθούν στον πρόεδρο. Οι συντηρητικοί πολιτικοί και το Fox News, ωστόσο, έκαναν κάποια πρόοδο εκτοξεύοντας «βολές» προς την Κάμαλα Χάρις. Την ονόμασαν «Τσάρο των συνόρων», παρόλο που ο κ. Μπάιντεν της ανέθεσε να εργαστεί σε αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε «τις βασικές αιτίες» της μετανάστευσης, όχι στα προβλήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία ανθρώπων στα πραγματικά σύνορα.

Τα θέματα σχετίζονται, αλλά οι αποχρώσεις παραμερίστηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Μπάιντεν έδειξε εαυτόν πιο ευάλωτο στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, βλέποντας τους αριθμούς δημοφιλίας του στις δημοσκοπήσεις να μειώνονται καθώς η πανδημία γνωρίζει και πάλι έξαρση και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν φάνηκε άτακτη.

Ενώ η κ. Χάρις καυχιόταν ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στο δωμάτιο όταν ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να φύγει από το Αφγανιστάν τον Απρίλιο, δεν ήταν το πρόσωπο της απόσυρσης.

Αντ 'αυτού, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν συνεχώς  στις ακροάσεις της Βουλής και της Γερουσίας αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί και μερικοί Δημοκρατικοί επικρίνουν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως καταστροφή και παράδοση στους Ταλιμπάν.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αρνήθηκε να καταθέσει, προκαλώντας απειλή κλήτευσης από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϋ που προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Η περίπτωση Νιούσομ

Αφού ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του την Τρίτη, η κ. Χάρις μίλησε σύντομα σε ιδιωτικό έρανο στη Βιρτζίνια για λογαριασμό του υποψήφιου κυβερνήτη Tέρι Μακόλιφ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 500.000 δολάρια σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αυτό ακολούθησε την εμφάνισή της την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Bay στήριξε τον Γκάβιν Νιούσομ στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια ανάκληση.

Μέχρι τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις τον στήριξε, είχε ένα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, επιτρέποντας στην ίδια να διεκδικήσει κάποια πίστωση για μια νίκη χωρίς να διακινδυνεύσει την πιθανή αμηχανία μιας ήττας. Ο ίδιος ο Μπάιντεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα, την παραμονή της ουσιαστικής νίκης του Νιούσομ.

«Όταν έχετε σταματήσει λίγο, μια καλή στρατηγική είναι να πηδήξετε σε ένα τρένο που κινείται γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα, σχετικά με την επίσκεψη Μπάιντεν.

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη Χάρις, η οποία πρέπει επίσης να τείνει στην πολιτική της βάση στην Καλιφόρνια εάν θέλει να είναι ξανά υποψήφια πρόεδρος.

Η δημοφιλία της και η αποδοχή της από τους πολίτες μπορεί να την βοηθήσουν να ανακτήσει την πολιτική της θέση. Χρειάζεται η διατήρηση χαμηλού προφίλ δεν είναι μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για μια πολιτικό με προεδρικές φιλοδοξίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή