Η Τεχεράνη καταδίκασε ως «αντι-ιρανική» την ταινία «300»

«Προσβολή για τον περσικό πολιτισμό»
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 15:58
A- A A+

Η Τεχεράνη καταδίκασε σήμερα έντονα την αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros για την «αντι-ιρανική», όπως την χαρακτήρισε, ταινία της με τίτλο «300».

Ο Τζαβάντ Σαμκαντρί, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε ζητήματα τέχνης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι η ταινία αποτελεί προσβολή για τον περσικό πολιτισμό και ευθυγραμμίζεται με τον αμερικανικό "ψυχολογικό πόλεμο" εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν χαρακτηρίζει την ταινία του Ζακ Σνάιντερ -εμπνευσμένη από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών και βασισμένη στο δημοφιλές κόμικς του Φρανκ Μίλερ- «παρέκκλιση από την ιστορία», υπογραμμίζοντας ότι οι Πέρσες στην ταινία εμφανίζονται μάλλον ως «άσχημα και βίαια πλάσματα παρά ως ανθρώπινα όντα».

Μάλιστα το ειδησεογραφικό δίκτυο Χαμπάρ οργάνωσε μια ειδική εκπομπή κατά την οποία η ταινία εκτιμήθηκε από διάφορες σκοπιές από κριτικούς κινηματογράφου, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι προσπάθειες που γίνονται στο έργο να εκτεθούν οι Πέρσες ως βίαιοι, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αμερικανικής πολιτικής συνωμοσίας που υλοποιείται μέσω του Χόλιγουντ και της Warner Bros. Το κρατικό δίκτυο συνέδεσε επίσης την ταινία με τις συνεχιζόμενες πολιτικές διενέξεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, όπως αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι κριτικοί υποστήριξαν επίσης πως μετά τους Γερμανούς, τους Ιάπωνες, τους Ρώσους και τους ¶ραβες, οι Ιρανοί φαίνεται να έχουν γίνει ο νέος "κακός" στις παραγωγές του Χόλιγουντ.

Μεγάλος αριθμός Ιρανών που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει μια παγκόσμια εκστρατεία στέλνοντας e-mail διαμαρτυρίας προς τη Warner Bros, κατηγορώντας την ότι προσέβαλε την ιστορία και τον πολιτισμό της Περσίας.

Προτεινόμενα για εσάς