Γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 18:03

A- A A+

Οι απώλειες των ΗΠΑ -νεκροί και τραυματίες- έφθασαν τις 27.000 από το 2003, σε έναν πόλεμο που υποτίθεται ότι θα ήταν ένας «περίπατος» μερικών εβδομάδων. Κι αν, γράφει ο αμερικανός δημοσιογράφος Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς, πρώην συνεργάτης της Wall Street Journal, όσα δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Γουέσλι Κλαρκ, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, σε μια συνέντευξή του στις αρχές του Μαρτίου, αληθεύουν, οι αμερικανικές απώλειες μόλις αρχίζουν.

Ο Κλαρκ είπε ότι λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είδε ένα έγγραφο του Πενταγώνου, ένα «μνημόνιο που περιέγραφε πώς θα εξουδετερώναμε επτά χώρες σε πέντε χρόνια, αρχικά το Ιράκ, και κατόπιν τη Συρία, το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και, τελικά, το Ιράν».

Τα μέσα ενημέρωσης κρατούν το αίμα που χύνεται στο Ιράκ μακριά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των πολιτών στις ΗΠΑ: εκτός από τους φίλους και τους συγγενείς των 27.000, οι Αμερικανοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν μαθαίνουν και πολλά για τον πόλεμο. Γνωρίζουν ακόμη λιγότερα όσον αφορά τις συνέπειες για τους Ιρακινούς.

Καθημερινά, 100 και πλέον Ιρακινοί άμαχοι σκοτώνονται και άλλοι 100 και πλέον ακρωτηριάζονται και τραυματίζονται. Αν υποτεθεί ότι σημειώνονται 200 απώλειες μεταξύ των Ιρακινών καθημερινά, η πρόσθεση δίνει 73.000 απώλειες Ιρακινών κάθε χρόνο. Γιατί πιστεύουν κάποιοι στην κυβέρνηση Μπους, στο Κογκρέσο ή στο κοινό ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να συντρίβουν μια χώρα και να προκαλούν μια τέτοια αιματοχυσία σε βάρος ενός άμαχου πληθυσμού;

Πώς -διερωτάται ο Ρόμπερτς- ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» μετατράπηκε σε πόλεμο εναντίον του λαού του Ιράκ; Οι Αμερικανοί άκουσαν κάθε απάντηση: σφάλματα των μυστικών υπηρεσιών, ανικανότητα, σατανικές μηχανορραφίες. Οποια απάντηση κι αν επιλέξει κανείς, η σφαγή και η καταστροφή συνεχίζονται. Γιατί;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε στην κυβέρνηση του Ιράκ μια συμφωνία που παραδίδει το Ιρακινό πετρέλαιο σε εταιρείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Οι Μπους και Τσένι δεν χάρισαν στους Ιρακινούς την δημοκρατία, έκλεψαν τα πετρελαϊκά τους έσοδα.

Τα κέρδη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, και κατανέμονται νέα, μεγαλύτερα κονδύλια για τις στρατιωτικές δαπάνες. Η αξία των μετοχών του Τσένι στην Χάλιμπερτον δεν διπλασιάσθηκε ή τριπλασιάσθηκε απλώς, αλλά πολλαπλασιάσθηκε επί 32.

Το Ισραηλινό λόμπι βλέπει τον πόλεμο ως ευκαιρία ενίσχυσης της ηγεμονίας του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή.

Αρα, τα τρία ισχυρότερα λόμπι στην Αμερική είναι οι ωφελημένοι από την καταστροφή του Ιράκ. Η ισχύς αυτών των λόμπι μαζί καθιστά αδύνατο για το Κογκρέσο να ικανοποιήσει το αίτημα να τελειώσει ο πόλεμος.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μεταμφιέζουν τα κίνητρά τους με την επίκληση ιδεαλιστικών αρχών, γράφει ο Ρόμπερτς, μόνο που αυτές οι αρχές έχουν πολύ καιρό να φανούν στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Μπους έχει θορυβήσει τους Ρώσους και τους Κινέζους. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, επικεφαλής του ρωσικού στρατού, προειδοποιούν ότι η επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπους προκαλεί νέα κούρσα εξοπλισμών. Ο στρατηγός Μπαλουγιέφσκι είπε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία ίσως αποσυρθεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μικρού και μέσου βεληνεκούς. Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση 17,8% των στρατιωτικών της δαπανών για το 2007.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος "τραπεζίτης" της Αμερικής. Για πόσο ακόμη το Πεκίνο θα χρηματοδοτεί τους πολέμους της Αμερικής αγοράζοντας δολάρια και στηρίζοντας το εμπορικό της έλλειμμα, πριν νοιώσει να απειλείται τόσο από τους "ηγέτες" της Αμερικής που θα είναι αναγκασμένη να επιταχύνει τις στρατιωτικές της δαπάνες;

Οι Αμερικανοί, καταλήγει ο Ρόμπερτς, εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους το άλας της γης. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος τους βλέπει πολύ διαφορετικά.

Πηγή: www.vdare.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή