Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αγκυρα

Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή υπουργικής συνόδου για το Ιράκ στην Κων/πολη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 18:55
A- A A+

Σε κατ'αρχήν συμφωνία για τη διενέργεια συνόδου υπουργών Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη το ερχόμενο μήνα, κατέληξαν το Ιράκ, οι γείτονές του, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και όλα τα μέλη της G-8, με κύριο αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων τερματισμού της βίας στο Ιράκ.

Η σύνοδος έπεται της διεθνούς διάσκεψης που έγινε το Σάββατο στη Βαγδάτη, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι για την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ και αποτροπής της θρησκευτικής βίας, ώστε να μην εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης θα μετάσχει και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Ο Μουράτ Ιζτσελίκ, ειδικός εκπρόσωπος της Τουρκίας για το Ιράκ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης θα διεξαχθεί το πρώτο 15μερο του Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η σύνοδος ση Βαγδάτη για "πρακτικούς λόγους", εννοώντας το πρόβλημα ασφαλείας.

Ωστόσο στη Βαγδάτη, αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασαν κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τις τελεσίδικες δηλώσεις του κ. Ιζτσελίκ σχετικά με τη σύνοδο, τονίζοντας ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα αποφασίσει για τον τόπο διεξαγωγής της.

Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, και για το λόγο αυτό ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου να φιλοξενήσει τις επόμενες συνομιλίες με θέμα το Ιράκ. Όπως έγινε γνωστό, σκοπεύει να καλέσει πέραν του Ιράκ, τους γείτονές του, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και όλα τα μέλη της G-8.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή