Μόλις πριν από 7.000 χρόνια, οι προγονοί μας στη νεολιθική εποχή δεν μπορούσαν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα και όταν το κατανάλωναν ασθενούσαν, αποκαλύπτει σχετική έρευνα.
Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία συνεχίζουν να έχουν έλλειψη το απαραίτητου εκείνου γονιδίου που παράγει το ένζυμο που επιτρέπει στους ανθρώπους να αφομοιώνουν το γάλα που προέρχεται από βοοειδή.
Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις DNA σε σκελετούς της νεολιθικής εποχής από ορισμένες κτηνοτροφικές κοινότητες στην Ευρώπη της περιόδου από το 5.000 έως το 5.840 π.Χ. Ο δόκτωρ Μαρκ Τόμας, μέλος της άγγλο-γερμανικής ομάδας που ασχολήθηκε με την έρευνα δήλωσε: "Η ικανότητα της κατανάλωσης γάλακτος είναι το πιο επωφελές κληρονομικό ιδίωμα που έχουν οι Ευρωπαίοι".
Η ανεκτικότητα στο γάλα πρέπει να αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, βελτιώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής για τους αρχαίους Ευρωπαίους, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η ανεκτικότητα στη λακτόζη εξαρτάται από το ένζυμο λακτάση, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον οργανισμό να διασπά το σάκχαρο και να το αφομοιώνει. Χωρίς τη λακτάση η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ως συνέπεια τυμπανισμό και διάρροια.
Γερμανικό Πρακτορείο