Δανία: Απαγορεύει τις νέες ερωτικές σχέσεις στους κρατούμενους με ισόβια κάθειρξη

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 14:03
UPD:14:12
EPA/BAX LINDHARDT

O Πίτερ Μάντσεν, ο οποίος καταδικάστηκε για τη βάναυση δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Γουόλ στο υποβρύχιό του, UC3 Nautilus, αφού επιβιβάστηκε μαζί του για να του πάρει συνέντευξη στις 10 Αυγούστου 2017

A- A A+

Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε νομοσχέδιο που απαγορεύει στους κρατούμενους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης να συνάπτουν νέες ερωτικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο με εκείνους που ήταν ήδη κοντά τους τα πρώτα 10 χρόνια του εγκλεισμού τους.

Με αυτό το νομοσχέδιο οι Δανοί υπουργοί ελπίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν τα αυξημένα εγκλήματα που διαπράττονται από «groupies».

Ο νόμος έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι ένα 17χρονο κορίτσι είχε ερωτευτεί τον δολοφόνο Πίτερ Μάντσεν, ο οποίος καταδικάστηκε για τη βάναυση δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Γουόλ στο υποβρύχιό του, UC3 Nautilus, αφού επιβιβάστηκε μαζί του για να του πάρει συνέντευξη στις 10 Αυγούστου 2017. Αργότερα διαμέλισε το σώμα της και το πέταξε στη θάλασσα.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2018.

Η Καμίλα Κιουρσεϊν παραδέχτηκε ότι ερωτεύτηκε τον Μάντσεν αφού αντάλλαζε γράμματα και μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί του για δύο χρόνια. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Nick Haekkerup δήλωσε ότι τέτοιου είδους σχέσεις «προφανώς πρέπει να σταματήσουν» προσθέτοντας ότι οι καταδικασμένοι εγκληματίες «δεν θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις φυλακές ως κέντρα γνωριμιών ή τις πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης για να καυχιούνται για τα εγκλήματά τους».  «Είδαμε αηδιαστικά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια κρατουμένων που έχουν διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα να έρχονται σε επαφή με νέους για να κερδίσουν τη συμπάθεια και την προσοχή τους», είπε.

Το νέο νομοσχέδιο έξι σημείων θα απαγορεύσει επίσης στους κρατούμενους με μεγάλες ποινές να μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα για τα αδικήματά τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ή να τα συζητούν σε podcast.

Θα απαιτεί επίσης από έναν κρατούμενο να εκτίσει 10 χρόνια της ποινής του προτού εξεταστεί η προσωρινή αποφυλάκισή του, από τα δύο ή τέσσερα χρόνια που ισχύουν σήμερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή