Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 08:45
UPD:09:06
REUTERS/POOL
A- A A+

Η ΕΕ πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να προστατεύσει περαιτέρω τα δικαιώματα των ακτιβιστών, των δημοσιογράφων και των πολιτικών μετά το σκάνδαλο Pegasus (από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παρακολουθήσεων) και οι δράστες πρέπει να διωχθούν, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης του μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταδίκασε έντονα» τις προσπάθειες των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε πληροφορίες πολιτικών αντιπάλων μέσω των τηλεφώνων τους.

«Οποιαδήποτε ένδειξη ότι τέτοιου είδους παραβίαση της ιδιωτικής ζωής πράγματι συνέβη πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και όλοι οι υπεύθυνοι για μια πιθανή παραβίαση πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι, φυσικά, ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και αναμένω ότι στην περίπτωση του Pegasus, οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν διεξοδικά τους ισχυρισμούς και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ παρακολουθούσε στενά μια έρευνα από την ουγγρική αρχή προστασίας δεδομένων για ισχυρισμούς ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ήταν μεταξύ εκείνων που στόχευαν δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης με επεμβατικό λογισμικό υποκλοπής Pegasus.

Είναι αλήθεια, είπε, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να «περιορίσουν την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των επικοινωνιών», εκτός από σενάρια «πολύ αυστηρά περιορισμένα».

Πρόσθεσε όμως ότι ένας εκκρεμεί κανονισμός προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ ο οποίος θα κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες και κάλεσε τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν επειγόντως για τις λεπτομέρειες του νέου αυτού νόμου υπό το σκάνδαλο spyware.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή