Μόνο σεβασμός

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 07:21
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ειδική λευκή μάσκα, που περιορίζει πολύ τις κινήσεις, λευκό καπέλο, ειδικοί επίδεσμοι στα χέρια, όλα καλυμμένα. Οι κάμερες εφορμούν. Περπατά, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της. Διένυσε μια επώδυνη διαδρομή, απώλειες και αλλοιώσεις, εννιά χειρουργεία, κι έχει να κάνει κι άλλα πολλά ακόμα, «όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος».

Χθες, όλοι υποκλίθηκαν στο θάρρος της. «Δύναμη ψυχής», «Μπράβο της». «Συγκλονιστική εικόνα». Μια εικόνα-καμουτσίκι που κάνει τους μυς να ξυπνούν σε μια κοινωνία που έχει θεοποιήσει την εικόνα.

Χθες, τη χειροκροτούσαν, αλλά τον Μάιο του 2020 οι «Τασσωκαββαδίες» σκάλιζαν κάθε γωνιά. Του τρόπου ζωής της. Μην ήταν αυτός που προξένησε το κακό; Το υπαινίχθηκαν. Η επίθεση με οξύ ήταν το γεγονός. Ο προβολέας, όμως, φώτιζε το βολικό. Άραγε, για να εκμαιεύσει σχόλιο βιτριολικό;

Θυμόμαστε και εκείνα τα τάχα αθώα «μήπως» και τις γελοίες περιγραφές σε κάποια ΜΜΕ για τις στιλιστικές της επιλογές, τα ταξίδια της, τα στολίδια της.

Θυμόμαστε και καιγόμαστε. Αλλοιώσεις.

Πλησιάζουν τη μάνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου και τη ρωτάνε αν είναι δίπλα της. Ακούνε τι λένε;

Θυμούνται τι έλεγαν ή υπονοούσαν τότε; Τώρα, τι λένε; Η 36χρονη βιτριολίστρια «της κατέστρεψε τη ζωή». Πάμε, πάλι από την αρχή. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου το μέλλον της διεκδικεί. Παλεύει για το δίκιο της, για λειτουργική, αισθητική και ψυχολογική αποκατάσταση. Δεν είναι ούτε «καημένη», ούτε «φιγούρα τραγική».

Είναι άνθρωπος που προσπαθεί να σταθεί. Ο αγώνας της είναι βαρύς. Το ενδιαφέρον για την υπόθεση το αστόχαστο δεν απενοχοποιεί.

Είναι άνθρωπος που προσπαθεί να ξανασταθεί. Με την ευλογημένη ικανότητα της επιστήμης να ανοίγει δρόμους, αλλά και την «περανθρώπινη δύναμη που μας σφεντονίζει και μας γκαρδιώνει».

Σε αυτόν τον αγώνα η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν είναι μόνη. #HelpForIoanna. Δεν πρέπει να είναι μόνη στην πορεία προς το φως. Για να μην αποφεύγει τον ήλιο συνεχώς.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή