Ιράν: Αποπέμφθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επικεφαλής στη διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 14:53
UPD:14:56
EPA/CHRISTIAN BRUNA
A- A A+

Το Ιράν απέπεμψε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών τον Αμπάς Αραγκτσί, επικεφαλής επίσης της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας για τον πυρηνικό φάκελό της, ανακοίνωσε η ιρανική διπλωματία.

Ο Αραγκτσί, που γίνεται σύμβουλος του υπουργείου, αντικαθίσταται στον θώκο του αναπληρωτή υπουργού από τον Αλί Μπαγκέρι, προσκείμενο στον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, διευκρίνισε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν ο Μπαγκέρι, πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας γνωστός για την άρνησή του σε κάθε παραχώρηση στους Δυτικούς, θα είναι επίσης επικεφαλής διαπραγματευτής για τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε νεκρό σημείο παραμένουν οι συζητήσεις

Συζητήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βιέννη αλλά βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο ανάμεσα στο Ιράν και τις πέντε δυνάμεις που είναι ακόμη μέλη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην προσπάθεια να επιτευχθεί μια επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015, προσφέρει στην Τεχεράνη μια χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων και των κυρώσεων του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και να μειώσει δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμά της, το οποίο έχει τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ. Η Τεχεράνη εγκατάλειψε ωστόσο σταδιακά την πλειονότητα των δεσμεύσεών της μετά τη μονομερή αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία το 2018.

Οι αλλαγές αυτές σημειώνονται μερικές ημέρες μετά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την επιτήρηση των ιρανικών εγκαταστάσεων, που δημιούργησε την ελπίδα ότι επίκειται μια επανάληψη των συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο 53χρονος Μπαγκέρι, που θεωρείται προσκείμενος στον Ιρανό ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, είχε οριστεί το 2019 αναπληρωτής διεθνών υποθέσεων της δικαστικής Αρχής από τον Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο.

Ο Ραϊσί διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, αρχιτέκτονα της διεθνούς συμφωνίας που επέτρεψε να τεθεί τέλος σε δώδεκα χρόνια κρίσης γύρω από το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Μπαγκέρι κατηγόρησε πολλές φορές τον Ροχανί ότι είχε αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και ότι είχε επιτρέψει σε "ξένους" να έχουν πρόσβαση σε ιρανικές εγκαταστάσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή