Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Τη στρατηγική με την οποία θα πορευτούν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση χαράσσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική αντιπαράθεση να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η .. μητέρα των μαχών θα δοθεί στο δύσκολο πεδίο της οικονομίας, ωστόσο οι δύο μονομάχοι επιδιώκουν να ξεδιπλώσουν ένα ευρύτερο σχέδιο για την επόμενη ημέρα χαράσσοντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές.
Επισήμως η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες και μιλά για εξάντληση της τετραετίας. Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως «ψήνονται» εκλογές το 2022 και κάνουν λόγο για κυβέρνηση σε αποδρομή.
Εστίαση στο πεδίο της οικονομίας
Στο δρόμο προς τις κάλπες - όποτε και αν αυτές στηθούν- η Νέα Δημοκρατία θέλει να παίξει το «χαρτί» της οικονομίας, μιλώντας για «μέρισμα ανάπτυξης» που θα διανεμηθεί σε όλους τους πολίτες. Αυτό που τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως το πακέτο μέτρων των 3.5 δισεκατομμυρίων αποτέλεσε την αρχή και η καλή πορεία της οικονομίας θα «ξεκλειδώσει» πρόσθετες παροχές.
Επισήμως ο στόχος για ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί στο 5.9%. Ωστόσο η εκτίμηση είναι πως στο τέλος του έτους η ανάπτυξη θα είναι ακόμα υψηλότερη, προσφέροντας δημοσιονομικό «αέρα». Το επόμενο πακέτο ανακοινώσεων θα αφορά στον ΕΝΦΙΑ (υπολείπεται μια μεσοσταθμική μείωση 8%), ενώ εκκρεμούν δύο ακόμα ανακοινώσεις (για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και για το περαιτέρω ψαλίδι κατά 1.1 ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών).
Οι μεταρρυθμίσεις και τα εκλογικά διλήμματα
Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν και ιδεολογικό πρόσημο. Ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα εργασιακά (με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας), στο ασφαλιστικό (με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση) και στην παιδεία (ελάχιστη βάση εισαγωγής). Παρά το ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση η εκτίμηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι πως οι ρυθμίσεις αυτές συσπειρώνουν ένα κοινό με μεταρρυθμιστικό προφιλ.
Όσον αφορά στα… διλήμματα που θα μπουν την ώρα της κάλπης, τα έχει ήδη περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές και δεν θα αναζητηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Στην Πειραιώς υπάρχει ανησυχία για τη χαλαρή ψήφο που μπορεί να φέρει η απλή αναλογική και για το σκοπό αυτό επιχειρείται με ανάλογα διλήμματα να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι.
Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ περνούν στην αντεπίθεση και μιλούν για ευημερία των αριθμών, που δεν έχει όμως αντίκρυσμα στο καλάθι της νοικοκυράς. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως αναμασά παλαιότερα μέτρα και αναφορικά με το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης σημειώνει πως είναι «μαγική εικόνα τα 3,5 δισεκατομμύρια που προπαγανδίζει η κυβέρνηση».
Αυτό που επισημαίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είναι μόνο 404 εκατομμύρια. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέτρα όπως οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν και φέτος.
Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση πως εστιάζει στους λίγους και ισχυρούς και μιλά για ανακοινώσεις που δεν αφορούν τους πολλούς. «Άνισα και μεροληπτικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως βαθαίνουν και εδραιώνουν τις ανισότητες. Για μια ελίτ που δεν έχει ιδέα για όλους τους άλλους έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις στην φορολογία ακινήτων. Όπως τόνισε ευνοείται μόνο το 13% που έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ
Στο δρόμο για την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για την ανάγκη μια προοδευτικής διακυβέρνησης, ώστε να γυρίσει η χώρα σελίδα. Ειδική αναφορά θα γίνει σε ένα «τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο», ενώ θα τονιστεί πως θα «ξηλωθούν» μια σειρά διατάξεων που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στην παιδεία).
Ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η κλιματική κρίση και υπενθυμίζεται πως είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν αναπτυχθεί στενές σχέσεις με ευρωπαϊκά κόμματα, όπως για παράδειγμα οι «πράσινοι» στη Γερμανία.