Αλλαγή στην ισλαμιστική τρομοκρατία διαπιστώνει Γερμανός ειδικός

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 17:21
A- A A+

Μετά το βίντεο με τους δύο Γερμανούς ομήρους που απήχθησαν από ισλαμιστική οργάνωση στο Ιράκ και δεύτερη οργάνωση, με την επωνυμία «Η Φωνή του Χαλιφάτου» απαιτεί την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και απειλεί με τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία.

Ποιος κρύβεται πίσω από τα δύο βίντεο; Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δύο οργανώσεις; Πόσο σοβαρές είναι οι απειλές;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά σε συνέντευξή στη Deutsche Welle ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Bernd Georg Thamm. Ο Γερμανός ειδικός, εκτιμά ως «σοβαρή» την απαίτηση της άγνωστης μέχρι τώρα ισλαμιστικής οργάνωσης, πιστεύει μάλιστα, ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική σύμπτωση αυτής της απειλής με την απόφαση για αποστολή των γερμανικών TORNADOS στο Αφγανιστάν: «Δεν θεωρώ αυτή την απαίτηση τυχαία. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη μιας εξέλιξης που παρατηρούμε εδώ και ένα ή δύο χρόνια: ότι δηλαδή μεμονωμένες περιοχές όπου διεξάγεται ο λεγόμενος Ιερός Πόλεμος, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Τσετσενία στο Βόρειο Καύκασο, συντονίζονται, διαμορφώνουν μια συμπαράταξη με τους τρομοκράτες του Tζιχάντ».

Παρατήρηση που τα τελευταία δύο χρόνια επαναλαμβάνουν πολλοί ειδικοί στη Γερμανία. Ποιο είναι όμως το νέο στοιχείο σε αυτή την εξέλιξη; «η δική μας εμπλοκή» υποστηρίζει ο Bernd Georg Thamm: «Διότι τελικά εμπλεκόμεθα άμεσα, βρισκόμαστε στο στόχαστρο και δεν πρόκειται να είναι η τελευταία φορά που μας απειλούν ακραίοι ισλαμιστές»

Διαπιστώνεται επομένως μια αλλαγή στην ισλαμιστική τρομοκρατία, κάτι σαν «νέα γεωστρατηγική ποιότητα της δράσης τους», εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

Η «Frankfurter Allgemeine» σχολιάζει: «Η ψυχολογική κατατρομοκράτηση ακολουθεί τους ίδιους νόμους με εκείνη της αιματηρής τρομοκρατίας: προκαλεί φόβους, αλλά και αντίσταση. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται μέχρι τώρα αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτε στη συμβολή της στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν. Για την επιτυχία όμως αυτή, αποφασίζει ο λαός του Αφγανιστάν».

Η «Tageszeitung» γράφει: «Οι απειλές των ισλαμιστών για απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μας υποχρεώνει να μιλήσουμε ειλικρινά: ποιοι είναι όντως οι λόγοι για την αποστολή των TORNADOS στο Αφγανιστάν; Το μέλλον του ΝΑΤΟ και ο φόβος μήπως μας ζητήσουν να αποστείλουμε στρατιώτες; Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε ανοιχτά, τι θέλουμε και γιατί».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή