Η «μάχη» της Καλιφόρνιας: Ο Νιούσομ αγωνίζεται για να παραμείνει κυβερνήτης

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 14:46
UPD:15:02
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ψηφίζουν την Τρίτη εάν θα εκδιωχθεί ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ. Στην περίπτωση που γίνει αυτό ο Νιούσομ θα γίνει ο τρίτος κυβερνήτης της πολιτείας στην ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος ανακαλείται από το αξίωμα.

Περισσότεροι από 45 Ρεπουμπλικανοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για να διεκδικήσουν το αξίωμα από τον Νιούσομ. Το ψηφοδέλτιο θέτει στους ψηφοφόρους δύο ερωτήσεις:

  • «Πρέπει να ανακληθεί ο Νιούσομ;»
  • και «Ανεξάρτητα από το πώς ψηφίσατε στην πρώτη ερώτηση, από ποιον πρέπει να αντικατασταθεί;»

Ο  πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο έχει επικριθεί ευρέως για τις πολιτικές του αναφορικά με την πανδημία. Ο Νιούσομ κατάφερε να αποφύγει τις πέντε προηγούμενες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να τον ανακαλέσουν. Η έκτη προσπάθεια συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές αφού δείπνησε χωρίς μάσκα στο εστιατόριο The French Laundry ενώ προέτρεπε σε αυτοσυγκράτηση το κοινό. Η κατάστασή του έπεσε εν μέσω απογοήτευσης για τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων κλειστών δημόσιων σχολείων και των απαγορεύσεων για φαγητό σε εξωτερικούς χώρους. Η κριτική ενάντια στο πρόσωπό του αφορά επίσης τις ξηρασίες, τις πυρκαγιές και τους άστεγους στην Καλιφόρνια.

Για να αποφύγει ο Νιούσομ την ανάκληση, πρέπει οι περισσότεροι να απαντήσουν «Όχι» στην πρώτη ερώτηση του ψηφοδελτίου. Εάν δεν πληροί αυτό το όριο, ο υποψήφιος- αμφισβητίας με τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη ερώτηση θα καλύψει το υπόλοιπο της θητείας του.

Γιατί είναι σημαντική η ψηφοφορία

Όπως αναφέρει το gzeromedia, ενώ η προσπάθεια ανάκλησης από το αξίωμά του είχε αρχικά αποτελέσματα, η χαμηλή συμμετοχή και η ανέμπνευστη ομάδα των αντιπάλων του, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο Λάρι Έλντερ και η Κέιτλιν Τζένερ, μεταφράζονται σε ενδείξεις ότι ο Νιούσομ πιθανότατα θα επιβιώσει.

Η ψηφοφορία έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς αυξάνεται η πίεση στην 88χρονη γερουσιαστή της πολιτείας Νταϊάν Φάινσταϊν να αποσυρθεί πριν από τη λήξη της θητείας της το 2024 . Έτσι εναπόκειται στον κυβερνήτη να ορίσει τον αντικαταστάτη της. Επίσης, με τη Γερουσία να διαιρείται επί του παρόντος σε 50-50, ένας Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης θα μπορούσε να δώσει τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αυτό δεν φαίνεται εφικτό καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αποτελούν μόνο το 24 % του εκλογικού σώματος, έναντι 35 % το 2003, την τελευταία φορά που η πολιτεία ανακάλεσε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της.

Στα όσα διακυβεύονται για τους Δημοκρατικούς στάθηκε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντενκατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια. Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε μαζί με τον Νιούσομ στο Σακραμέντο και το Λονγκ Μπιτς, όπου ο κυβερνήτης πραγματοποίησε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση πριν από την ψηφοφορία.

«Καλιφόρνια, πρέπει να κρατήσεις τον Γκάβιν Νιούσομ ως κυβερνήτη σου», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας στο πλήθος στο Λονγκ Μπιτς. «Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο», τόνισε.

Μόνη απειλή ο... Τραμπ

Έχοντας προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια τη καλοκαιριού, ο Νιούσομ έχει προσελκύσει περισσότερη υποστήριξη καθώς κινείται προς την τελική ευθεία. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του FiveThirtyEight έδειξε ότι το 57,4 % των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια ήθελαν να «κρατήσουν» τον κυβερνήτη και το 41,5 % ήθελαν να τον «απομακρύνουν».

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Λάρι Έλντερ, οικοδεσπότη μιας συντηρητικής ραδιοφωνικής εκπομπής, ως τον πρώτο εκ των υποψηφίων που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Νιούσομ.

Οι αναλυτές ερμήνευσαν ότι η καθυστερημένη άνοδο του Νιούσομ στις δημοσκοπήσεις οφείλεται εν μέρει στον συναγερμό που έκρουσαν οι Δημοκρατικοί μπροστά στην προοπτική νίκης από τον Έλντερ, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Τραμπ και αντιτίθεται στο δικαίωμα των αμβλώσεων ενώ έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις εντολές για χρήση μάσκας και εμβόλια στην Καλιφόρνια.

Ο Μπάιντεν στόεχευσε στον Έλντερ, συγκρίνοντας τις πολιτικές του για την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των γυναικών και άλλα ζητήματα με αυτές του Ντόναλντ Τραμπ. «Είτε κρατάτε τον Γκάβιν Νιούσομ ως κυβερνήτη σας είτε παίρνετε τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε. «Δεν είναι αστείο», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή