Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας στον Λευκό Οίκο

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 12:28
UPD:12:34
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών των χωρών «Quad» - Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες προσπάθησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας.

Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 24 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκη.

Οι επισκέψεις των πρωθυπουργών της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας - Σκοτ Μόρισον, Ναρέντρα Μόντι, Γιοσιχίλντε Σούγκα  - θα συμπέσουν με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα μιλήσει ο Μπάιντεν στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σε μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Quad τον Μάρτιο, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για τα εμβόλια και το κλίμα COVID-19 και να εξασφαλίσουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό ενάντια στις προκλήσεις του Πεκίνου.

«Η φιλοξενία των ηγετών του Quad καταδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να συμμετάσχει στον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων μέσω νέων πολυμερών διαμορφώσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα», δήλωσε η κ. Ψάκη.

Ο συντονιστής του Μπάιντεν στον Ινδο-Ειρηνικό, Κουρτ Κάμπελ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η από καιρό προγραμματισμένη προσωπική συνάντηση θα πρέπει να φέρει "αποφασιστικές" δεσμεύσεις για τη διπλωματία και την υποδομή εμβολίων. 

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος προωθεί μεγάλες δαπάνες για υποδομές στο εσωτερικό, είπε τον Μάρτιο ότι είχε προτείνει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι οι δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο υποδομής για να ανταγωνιστούν την τεράστια πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει έργα από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη. 

Η Ψάκη είπε ότι οι Quad Leaders «θα επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των δεσμών και στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η καταπολέμηση του COVID-19, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η συνεργασία με αναδυόμενες τεχνολογίες και τον κυβερνοχώρο και η προώθηση ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή