Διατήρησε το προβάδισμα στη δεύτερη τηλεμαχία ο Όλαφ Σολτς

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:12
UPD:11:44
via REUTERS/MICHAEL KAPPELER
A- A A+

Δύο εβδομάδες την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Γερμανίας, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς απέκρουσε τις επιθέσεις του για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών εδραιώνοντας με αυτό τη θέση του ως ο πιο πιθανός διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Στην απέναντι πλευρά, ο συντηρητικός υποψήφιος Άρμιν Λάσετ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, για να επιστρέψει στον αγώνα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε πρόσφατη επιδρομή των διωκτικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος του «μαύρου» χρήματος.

Μια γρήγορη δημοσκόπηση του Infratest-dimap σε 1.500 θεατές για το ARD έδειξε ότι αυτές οι «σκληρές» τακτικές απέτυχαν. Το 41% ​​των ερωτηθέντων έκρινε τον Σολτς νικητή με μόλις 27% υπέρ του Λάσετ. Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, θεωρήθηκε ως η καλύτερη για το 25%.

Άλλη δημοσκόπηση του Forschungsgruppe Wahlen δείχνει τον Σολτς να προηγείται κατά 32% αφήνοντας πίσω την Μπέρμποκ με 26%) και τον Λάσετ με 20%.

Ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ήταν το μεγάλο φαβορί για να διατηρήσει την καγκελαρία των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο, η εκστρατεία του υπονομεύτηκε από γκάφες υψηλού κύρους κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Γερμανία και από έναν επίμονο αγώνα για να ενεργοποιήσει το κόμμα του.

Καθώς ο Λάσετ  παρέσυρε το CDU/CSU στα χαμηλότερα επίπεδα στις δημοσκοπήσεις, ο Σολτς έκανε χώρο στους Σοσιαλδημοκράτες για την πρώτη θέση. Το SPD του Σολτς είχε ένα πλεονέκτημα 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του συντηρητικού μπλοκ σε μια δημοσκόπηση της Insa για την Bild am Sonntag που κυκλοφόρησε την Κυριακή.

Η απόφαση των εισαγγελέων, ωστόσο, να ερευνήσουν το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη - μέρος έρευνας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - εισήγαγε ένα στοιχείο αβεβαιότητας στις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Ο Λάσετ προσπάθησε να επωφεληθεί, αναφέροντας επίσης την κατάρρευση της Wirecard και το σκάνδαλο Cum-Ex. «Αν ο υπουργός Οικονομικών μου λειτουργούσε όπως εσείς, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Λάσετ στον Σολτς στο διάρκειας 90 λεπτών ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ARD και ZDF.

Ο Σολτς απαντώντας με πολιτική ικανότητα αποδέχτηκε τις επιθέσεις του Λάσετ, υποστηρίζοντας ότι είχε διευρύνει την ειδική μονάδα του υπουργείου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Σολτς τους τελευταίους 18 μήνες έχει καταφέρει να αλλάξει το προφίλ του στη Γερμανία καθώς είναι το δημόσιο πρόσωπο πίσω από ένα τεράστιο πρόγραμμα που βοήθησε να διατηρηθεί η οικονομία στη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ παράλληλα υιοθέτησε μια προσεκτική στάση στα οικονομικά της χώρας. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση φόρων για τις εταιρείες και ότι οι πλουσιότεροι Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν τα σχολεία και την αστυνομία.

Και πάλι, ο Λάσετ επέκρινε την πρόταση του αντιπάλου του. «Η αύξηση των φόρων θα ήταν λάθος κίνηση σε αυτή τη φάση της οικονομίας μας», δήλωσε.

Ένα άλλο θέμα το οποίο επανέρχεται συνεχώς στις συζητήσεις είναι το ερώτημα ποια κόμματα θα ενταχθούν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Λάσετ έστηε στη γωνία τον Σολτς για την άρνησή του να αποκλείσει μια συμφωνία με το Αριστερό κόμμα, το οποίο προέκυψε από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Λάσετ δέχτηκε πίεση στο κόμμα του λόγω της αδύναμης απόδοσής του στις δημοσκοπήσεις και κάποια στιγμή στη συζήτηση φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. «Ποια ήταν η ερώτηση ξανά;» ρώτησε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή