Βαλκανικές χώρες ζητούν επαναλειτουργία του Κοζλοντούι

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 16:38
UPD:17:02
A- A A+

Οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλβανίας, Κροατίας, Σκοπίων, Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Ρουμανίας ζήτησαν από τη Ε.Ε. να επανεξετάσει το θέμα της επαναλειτουργίας των αντιδραστήρων 3 και 4 του βουλγαρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, «Κοζλοντούι».

Οι υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι μέχρι την κατασκευή νέων παραγωγικών ενεργειακών μονάδων οι δύο ανενεργοί αντιδραστήρες θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, μιας και για την ώρα δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Η διακοπή λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων στα τέλη του 2006, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, τονίζεται στην κοινή δήλωση από τη συνάντηση της Σόφιας με θέμα την «Ενέργεια σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο».

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες για την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων, οι οποίες θα βασίζονται στο σύμφωνο ένταξής της στην Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου σε θέματα ενέργειας, Φ. Ταραντέλλας, δήλωσε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

«Η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί να κλείσει τις μονάδες 3 και 4 στο Κοζλοντούι, όπως προβλέπεται στη συνθήκη ένταξης», διευκρίνισε, και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε έχει ήδη χορηγήσει εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια στη Βουλγαρία για να μειώσει τις συνέπειες από τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στη Βουλγαρία, Μάικλ Χάμφρεϋς, παραδέχτηκε ότι η απόφαση της Βουλγαρίας να κλείσει τους αντιδραστήρες υπήρξε δύσκολη.

Δήλωσε ωστόσο στο BBC ότι «οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγή της απόφασης θα είναι μη αποδεκτό, επειδή προϋποθέτει την επαναδιαπραγμάτευση της ενταξιακής συνθήκης, την ομόφωνη συναίνεση των 27 κρατών μελών και την επικύρωση από 27 Κοινοβούλια».

BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή