Ποια είναι η Κάθι Χόκουλ, η πρώτη γυναίκα Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

Η συντηρητική αρχή και η στροφή προς τα… αριστερά του κέντρου
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 12:27
UPD:12:53
REUTERS/MIKE SEGAR
A- A A+

Ο Άντριου Κουόμο, πρώην, πλέον Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, απομακρύνθηκε κακήν κακώς από το αξίωμα, αφού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά την πληθώρα καταγγελιών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.

Τη θέση του, ανέλαβε η, ως τις 24 Αυγούστου αντικυβερνήτης της Πολιτείας, η Κάθι Χόκουλ.

Η κα. Χοκούλ γεννήθηκε στη δυτική πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το 1958. Κόρη γονέων εργατικής τάξης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ηλικία από έξι παιδιά.

Οι γονείς της μάλιστα ζούσαν για κάποια χρόνια σε τρέιλερ. Μαζί με τη μητέρα της ίδρυσε ένα σπίτι για θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης που πήρε το όνομά της από τη μητέρα της, επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας, όπως η ίδια είχε δηλώσει στο Politico.

Είναι παντρεμένη με τον Γουίλιαμ Χόκουλ, ο οποίος υπηρέτησε ως εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης από το 2010 έως το 2016. Έχουν δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών το 1980 και πήρε το πτυχίο της Νομικής από το Καθολικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον το 1984.

 Υπηρέτησε 14 χρόνια ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο Hamburg, νότια του Μπάφαλο. Στη συνέχεια, ο τότε κυβερνήτης Έλιοτ Σπίτσερ τη διόρισε στην κομητεία Έρι (Ήρι), μια θέση που κατείχε μέχρι το 2011, όταν κέρδισε ειδικές εκλογές για μια περιοχή του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης που δεν είχε πάει σε Δημοκρατικό εδώ και 40 χρόνια. Αφού ξανασχεδιάστηκαν οι χάρτες των περιοχών του Κογκρέσου το 2012, έχασε τη θέση από έναν αμφισβητία των Ρεπουμπλικάνων.

«Ανεξάρτητη Δημοκρατική»

Η πρώτη λοιπόν Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είναι Δημοκρατική, δηλώνει μάλιστα «ανεξάρτητη Δημοκρατική».

Στην πρώτη της σημαντική κίνηση ως Κυβερνήτης από τότε που αντικατέστησε τον Κουόμο τον Αύγουστο, η Κάθι Χόκουλ υπέγραψε έναν νόμο για μια σαρωτική παράταση του μορατόριουμ για τις εξώσεις. Μεσολάβησε σε συμφωνία με τους ηγέτες των Δημοκρατικών για να προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Οι βουλευτές στη Νέα Υόρκη έτρεξαν πίσω στην πρωτεύουσα της πολιτείας αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το μορατόριουμ της κυβέρνησης Μπάιντεν. Μόνο σε πέντε άλλες πολιτείες και η Ουάσιγκτον, εξακολουθούν να ισχύουν μορατόριουμ εξώσεων. Η Νέα Υόρκη, περισσότερο από τις περισσότερες πολιτείες, αντιμετώπισε μια συγκεκριμένη καταστροφή: Υπάρχουν εκατομμύρια ενοικιαστές, πολλοί από αυτούς συγκεντρωμένοι στη Νέα Υόρκη, και ένας σημαντικός αριθμός υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.

«Πολλά δεν έγιναν, αλλά θα τα κάνω εγώ να γίνουν»

Αν και κοντά στον κ. Κουόμο από το 2014 δεν ήταν πουθενά κοντά στον στενό του κύκλο. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πρώην κυβερνήτη από τότε που το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης τερμάτισε τη δεκαετία της Κυβέρνησής του στην Πολιτεία.

 Δημοκρατικοί - προοδευτικοί και μετριοπαθείς - χαιρέτισαν την πιο συνεργατική προσέγγιση της κυρίας Χόκουλ, απολαμβάνοντας τις συνομιλίες με μια πιο «συμβατική» πολιτικό που δεν προσπάθησε να τους υπονομεύσει ή να τους παρακάμψει.

Το μεγάλο ερώτημα - τόσο για τους ακτιβιστές στο θέμα της στέγασης όσο και για τους συμπαθείς πολιτικούς που ελπίζουν για ακόμη περισσότερους τους επόμενους μήνες - είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Κάθι Χόκουλ.

Αν και χαρακτηρίζει εαυτόν «ανεξάρτητη Δημοκρατική», ξενοφοβικές δηλώσεις της κατά το παρελθόν, όπως αναφέρουν οι New York Times έχουν προβληματίσει τους πιο προοδευτικούς.

Στη διάρκεια της θητείας της στην κομητεία Έρι το 2007, ήταν μια έντονη πολέμιος των προσπαθειών να χορηγηθούν άδειες οδήγησης σε μετανάστες χωρίς χαρτιά. Και, εκλεγμένη ως μέλος του Κογκρέσου το 2011, πήρε βαθμολογία «Α» από την Εθνική Ένωση Τυφεκίων και έλαβε την έγκριση της οργάνωσης το 2012 εναντίον μάλιστα Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη πολιτικών που διευκόλυναν την οπλοκατοχή.

Όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, η ίδια απορρίπτει πλέον τέτοιες απόψεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χαρακτηρίσει τον εαυτό της πλέον και «προοδευτική Δημοκρατική», κατά τους Times της Νέας Υόρκης.

Άλλωστε η ίδια έχει δηλώσει «πολλά δεν έγιναν, αλλά θα τα κάνω εγώ να γίνουν».

Η Χόκουλ θα μπορούσε να βρεθεί σε έναν σκληρό αγώνα επανεκλογής το 2022 εάν η γενική Εισαγγελέας που βοήθησε να τερματιστεί η καριέρα του Κουόμο, η Λετίσια Τζέιμς, περάσει στις προκριματικές εκλογές. Άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, «καλοβλέπουν» επίσης τις εκλογές.

Οι ψηφοφόροι της Νέας Υόρκης κυριαρχούν στις προκριματικές εκλογές και είναι απίθανο η Χόκουλ να κερδίσει χωρίς να αποκτήσει σημαντική στήριξη στους ψηφοφόρους από τα… αριστερά-μαύρους, λατίνους και λευκούς.

Πίσω από το ήπιο στυλ της, τον ζήλο να συναντά ψηφοφόρους, είναι μια οξυδερκής πολιτικός που έχει υποτιμηθεί σε καθοριστικές στιγμές, λένε οι σύμμαχοί της.

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή