Κ.Καραμανλής: Η επίσκεψη Πούτιν πιστοποιεί τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών

«Συμβολίζει την έναρξη κατασκευής ενός σημαντικού έργου»
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 11:30
A- A A+

Συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε και με τον βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ. Μετά το τέλος των συναντήσεων οι τρεις ηγέτες μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπουλη.

Υποδεχόμενος τονπρόεδρο της Ρωσίας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αποτελεί τιμή και χαρά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ίδιο και την κυβέρνησή του το γεγονός ότι ο κ.Πούτιν επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την Αθήνα. Όπως είπε, η επίσκεψη αυτή πιστοποιεί τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σηματοδοτεί και συμβολίζει την έναρξη κατασκευής ενός σημαντικού έργου που είναι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του γιατί η συμφωνία και η απόφαση που ελήφθη στην τριμερή συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου, να επιδειχθεί αποφασιστικότητα για να προχωρήσει το έργο, υλοποιείται. Παράλληλα ο κ.Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό και άλλα σχέδια που έχουμε από κοινού θα προχωρήσουν με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των τριών χωρών, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντικό έργο στον τομέα της παγκόσμιας ενέργειας.

Επιπρόσθετα ο κ.Πούτιν σημείωσε ότι το έργο «επιτρέπει τη διαφοροποίηση στους δρόμους διέλευσης πετρελαίου προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της οικονομίας".

Ο κ.Πούτιν υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για να προωθηθεί το έργο του αγωγού, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του δεν συνδέεται μόνο με τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με τη συνεργασία που υπάρχει σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας του, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 3 δισ.δολάρια.

Τέλος ο κ.Πούτιν ανέφερε ότι σε κατ’ δίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα συζητηθούν και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως τα θέματα των Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Στανίσεφ τόνισε ότι οι συνεργάτες και στις τρεις χώρες εργάστηκαν με πολλή θέληση για να πραγματοποιηθεί το έργο του αγωγού και πρόσθεσε:

«Απομένει πολλή δουλειά για την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας κατασκευής και εφοδιασμού για να είναι δυνατόν στις αρχές του 2008 να αρχίσει η κατασκευή του έργου, το οποίο είναι επωφελές και για τις τρεις χώρες»

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έργο αυτό τοποθετεί την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και την ασφάλεια στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Πούτιν και Στανίσεφ θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ θα έχουν και διμερή συνάντηση στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών λίγο πριν την αναχώρησή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή