Πώς μια τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς θα μπορούσε να αλλάξει τη Γερμανία και την Ευρώπη

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 11:06
UPD:11:10
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών(SPD) Όλαφ Σολτς έχει μετατραπεί από αουτσάιντερ σε επικρατέστερη επιλογή, αναδεικνύοντας τον εαυτό του ως γνήσιο κληρονόμο της απερχόμενης καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.  

Ο Σολτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όμως όπως φαίνεται η Γερμανία κατευθύνεται προς έναν τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ο δρόμος του SPD προς την εξουσία και τον εταίρο που προτιμάει, το Κόμμα των Πρασίνων, είναι περίπλοκος. Πιθανότατα θα περιλάμβανε είτε μια πιο κεντρώα συμμαχία με τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είτε μια αλλαγή προς την αντίθετη κατεύθυνση προσεγγίζοντας την αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές οι δύο πιθανές συμμαχίες τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης; Αναρωτιέται το Bloomberg επιχειρώντας να εκτιμήσει τον αντίκτυπο:

Προϋπολογισμός

Ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει υψηλό τίμημα για την ένταξή του σε έναν συνασπισμό υπό τον Σολτς , κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών.

Σε αυτό το σενάριο, το SPD και οι Πράσινοι πιθανότατα θα πρέπει να περιορίσουν τα σχέδια για γενναιόδωρες δαπάνες και δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.

Το FDP θέλει να μειώσει το χρέος στο 60% της οικονομικής παραγωγής το συντομότερο δυνατό και να αποκαταστήσει τους συνταγματικούς περιορισμούς δανεισμού που έχουν αρθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Αριστερό κόμμα, από την άλλη, θέλει να καταργήσει το «χρέος» της Γερμανίας και να αυξήσει τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και να βοηθήσει τη βιομηχανία να μειώσει τη ρύπανση.

Φορολογία

Το SPD και οι Πράσινοι θέλουν να αυξήσουν το βάρος των πλουσίων. Το πρόγραμμα της Αριστεράς αφορά επίσης τους πλουσιότερους πολίτες και τις εταιρείες  ώστε να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών και της φθηνότερης στέγασης.

Το FDP έχει εντελώς διαφορετικούς στόχους και στοχεύει σε φορολογικές περικοπές για εταιρείες και υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα επιθυμεί μέτρα που βοηθούν τις προβληματικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας.

Αν και δεν βλέπει μεγάλο περιθώριο για μειώσεις φόρων, το SPD δεσμεύεται για να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Οι Πράσινοι απορρίπτουν τις φορολογικές περικοπές και προτείνουν αύξηση του ανώτατου επιτοκίου στο 48% από 42%, καθώς και εισφορές σε κεφαλαιακά κέρδη και πλούτο. Οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook θα υπόκεινται σε ψηφιακό φόρο.

Τράπεζες

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θέλουν να διατηρήσουν τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα και να μεταρρυθμίσουν το κανονιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πλέον οι κυβερνητικές διασώσεις και να προστατεύονται οι φορολογούμενοι. Η εστίαση των Πρασίνων θα είναι επίσης στην ενίσχυση των κανονισμών για την πρόληψη της απάτης και της χειραγώγησης.

Το FDP στοχεύει στην προώθηση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό και μεγάλη ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων και θα ωθήσει την κυβέρνηση να ξεφορτωθεί το μερίδιό της στην Commerzbank.

Η Αριστερά κατηγορεί τις τράπεζες για πολλά από τα δεινά της Γερμανίας και θέλει να «απελευθερώσει την κοινωνία και τη δημοκρατία από το στραγγαλισμό των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων».

Κλίμα

Οι Πράσινοι - που στοχεύουν στην ουδετερότητα του άνθρακα μέσα σε δύο δεκαετίες - δεν θα συμβιβαστούν πολύ στην πολιτική για το κλίμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, μόνο τα αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές ρύπων θα πρέπει να ταξινομηθούν από το 2030, έως ότου οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα καταργηθούν σταδιακά.

Το SPD επιδιώκει την ουδετερότητα του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040,  πριν από τον  ευρύτερο στόχο ουδετερότητας για το 2045. Τα μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη δημιουργία απασχόλησης και την υποστήριξη των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής μετατόπισης.

Η στρατηγική του FDP βασίζεται στην προώθηση νέων τεχνολογιών και την ταχεία επέκταση του εμπορίου εκπομπών, ενώ η Αριστερά θέλει να προστατεύσει τους απλούς πολίτες από το να αναλάβουν το κόστος μείωσης των εκπομπών μέσω υψηλότερων ενοικίων ή αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αντ 'αυτού θα πρέπει να πληρώσουν οι ρυπογόνοες εταιρείες. Θέλουν επίσης να εισαγάγουν δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες.

Ευρώπη

Απορρίπτοντας τη λιτότητα του παρελθόντος, το SPD θέλει να προχωρήσει με μια κοινή επενδυτική πολιτική της ΕΕ που χρηματοδοτείται από κοινό χρέος, ενώ οι Πράσινοι θέλουν το πακέτο διάσωσης της ΕΕ να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα παρέχει άνευ όρων πίστωση.

Ενώ το FDP υποστηρίζει την ιδέα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, επιθυμεί μια την πλήρη επανεφαρμογή των περιορισμών στο χρέος και τα ελλείμματα των κρατών μελών μετά την πανδημία.

Η Αριστερά δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τους πόρους της ΕΕ σε κοινωνικά προγράμματα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και επίσης απορρίπτει την επιστροφή σε αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ακίνητα

Μια συμμαχία των SPD, Πράσινων και Αριστερών εισήγαγε ανώτατο όριο για τα ενοίκια στην πρωτεύουσα Βερολίνο, αλλά αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά από δικαστική αμφισβήτηση. Όλοι θέλουν κάποια μορφή ελέγχου των ενοικίων και θα στοχεύουν στην επιτάχυνση και επέκταση της κατασκευής προσιτών κατοικιών.

Το FDP, το οποίο συμμετείχε στη δικαστική αμφισβήτηση του Βερολίνου, θα αντιταχθεί ενάντια σε κάθε μορφή εθνικού ελέγχου των ενοικίων και, αντίθετα, θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση περισσότερων μέτρων για την καταπολέμηση της έλλειψης κατοικίας.

Κατώτατος μισθός

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ - αυτή τη στιγμή είναι στα 9,60 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο του 2022 - ήταν ένα από τα κύρια θέματα της εκστρατείας του Σολτς. Οι Πράσινοι συμφωνούν επίσης, ενώ η Αριστερά θέλει αύξηση στα 13 ευρώ. Το FDP αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και θέλει να κάνει την εργασία με χαμηλές αμοιβές πιο ευέλικτη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή