Παπούλιας: Δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις - Η Τουρκία να λύσει τα προβλήματά της

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 18:29
A- A A+

«Ολα τα Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στο χώρο ειρήνης της Ε.Ε.». Με τον τίτλο αυτό η Νeue Zürcher Zeitung φιλοξενεί εκτενή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «δύσκολες» και εκτιμά, ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αυτή τη χρονιά στην Τουρκία, «δεν αφήνουν περιθώρια στην Αγκυρα για άλματα στην εξωτερική πολιτική».

Χαρακτηρίζει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις, την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο ως μέλος της Ε.Ε.. «Δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί η Τουρκία επωμίζεται αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος να διατηρεί στο νησί 35.000 στρατιώτες και 400 τεθωρακισμένα, ακόμα και πυραύλους, καθώς δεν θα ανατρεπόταν η στρατιωτική ισορροπία, αν είχε αποσύρει από την Κύπρο 20.000 στρατιώτες».

Για την ένταξή της στην Ε.Ε. λέει ότι, «η Τουρκία πρέπει να λύσει η ίδια τα προβλήματά της». Στα κριτήρια της Ε.Ε. «δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις» ούτε στο όνομα γεωστρατηγικών σχεδιασμών, ούτε στο όνομα οικονομικών συμφερόντων. Το γεγονός πάντως, ότι η Τουρκία δεν είναι χριστιανική χώρα, όπως τα άλλα μέλη της Ε.Ε., αλλά μουσουλμανική, είναι άνευ σημασίας για τον κ. Παπούλια. «Δεν ανήκω σε εκείνους τους κύκλους που δέχονται τη σύγκρουση των πολιτισμών», λέει ο κ. Παπούλιας.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή